6 Nisan 2010 Salı

APPEL TARTE TATİN ( ELMALI TART TATEN )

Bir süredir bazı Nahoş nedenler sebebiyle, telaşlı günler yaşamaktayız. Ziyaretlerinize gelemiyorum, bir süre daha ,takip edemeyeceğim. Affınıza sığınıyorum.
P.D.Ç.S.E # 56 Ev sahibi Lezizce Arkadaşımıza kolaylıklar dilerim.








APPEL TARTE TATİN ( Elmalı Tart Taten )

- 4 'e bölünmüş ,kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılmış ve portakal suyuna atılmış elmalar ( 5-6 adet) Orta boy ve sert elma tercih ediniz
- kesilen elmalar aynı boy ve aynı dilim kalınlığında olmalıdır !!
- 4 yk toz şeker ( orjinali 1 sb kadar ! )
- 1 yk tereyağ ( orjinali 2-3 olabiliyor ! )
- 4 yaprak milföy hamuru ( evde - elde ! yapılan milföy en uygunudur )
- tarçin- karanfil ( toplamı 1/2 çay kaşığı )
- krema- krem şanti - dondurma ( servis için tercih sizin )

YAPILIŞI

Kalın tabanlı bir tavaya şekeri koyarak karamelize edin ( asla yakmayın !! )
- erimeye başlayınca tereyağını ilave edip, yedirin,
- sonra,önceden hazır olan elmaları, tek tek yanyana sıkıca dizin.
- tarçın karanfili elmaların üzerine süzgeçle serpin
- elmalar su salacaktır, suyunu çekmesini bitirince, tavayı kenara alın.
- milföyleri, unlu tezgahta birleştirip açarak, daire yapın, unlu merdaneye sarın
- elmaların üzerine merdane yardımıyla kaplayın.
- milföyün kenarlarını içine katlayarak düzgün bir görüntü elde edin ve ortasına bir hava deliği açın .
-bu arada elinizi yakmamaya ÇOK özen gösterin.
- tavanın sapını, yanmaması için folyoyla sarıp, 175* ısıtılmış fırına koyun,
-milföy kızarınca çıkarın ( 25 dk yaklaşık )
-tavayı ateşin üzerinde -2 dakika tutup, caremelizenin hafif çözülmesini bekleyin
- ÇOK DİKKATLİCE tabağı , bir başka büyük ! servis tabağına TERS ÇEVİRİN
- Kaymaklı dondurma- krema - krem şantiyle servis edin
-ARtık bu muhteşem görüntüye ve tada hazırsınız.

********
Fransızların klasik sıcak tartıdır.
Mutlaka ve mutlaka elde açılan milföyle yapılmalıdır .
Elma ve tarçın ikilisinin karşı konulamaz serüveni gibidir benim ve bizim içinde.,
Çok yüksek kaloriye sahip, çok kısa sürede hazırlanıp pişen, sıcak-ılık yenebilmesi nedeniyle beklemeye gerek olmayan harkulade bir tarttır.
Bu aralar pratik ve çok seri şeylere ihtiyaç duymaktayım mutfağımda ,elmalarda hala bolken pişimi - hazırlama süresi çok uygunken bu çok eski tarifimi sizlerle paylaşıp veda ediyorum.
Hepinize iyi haftasonları diliyorum.
SEVGİLER.



HİKAYESİ

Bir rivayete göre Fransız iki fakir kızkardeşin (Soyadları Tatin ) babalarının doğ. günü için hazırladıkları süpriz bir tatlı türü. Orjinal hamur üzerine elmaları dizerek pişirmiş, zamanla bunu satarak kazanç elde etmişlerdir.

Bir başka rivayet ise
Bir otel ve ya işletme sahibi dalgin 2 kızkardeşten biri ,hani çok dalgınlar ya !
yanlışlıkla önce elmaları ocakta unutmuşlar , sonrada bakmışlar vakitleri hiç yok elmaların üzerine Hamuru koyup pişirmişler.
Ters çevirip servis edincede bu kendi adlarını taşıyan lezzet ortaya çıkmış !
Çok sevilmiş bu haliyle yaptıkları tart ve günümüze kadar bu haliyle kalmış.
:)
İYİKİ DALGINLARMIŞ , NE DERSİNİZ ? :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder