8 Nisan 2010 Perşembe

Avunya Mantısı


Avunya, (Ağunya, Agonya) Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nın arkasındaki bölgeye verilen isim. Avunya bugünkü Kayatepe eski adıyla Engeci olan köyden başlamaktadır. Bunun için oraya Avunya kapı adı da verilmektedir. Yörenin Avunya Mantısı ve halısı ünlüdür.
Umarım, Avunya Mantısının isminin nereden geldiğini merak eden arkadaşların sorularına cevap verebilmişimdir. Avunya mantısının erişte ile yapılan çeşidi de var, tekrar yaptığımda onun tarifini de yayınlayacağım.
Malzemeler :
1/2 kg nohut
4 adet yufka (ben 2 adet kullandım.)
1/2 kg kuşbaşı et
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
Üzerine ;
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
pulbiber
Yapılışı :
Nohutlar bir gece önceden tuzlu ılık suda bekletilir. Bir tencereye margarin ve etler alınarak bir süre kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar eklenip, pembeleştirilir. Nohutlar ve salça eklenir, biraz karıştırılıp yeteri kadar su ve tuz eklenip, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yufkalar üst üste serilip sıkıca rulo yapılır. 1-1,5 cm kalınlığında kesilir, yağlanmış tepsiye yatay olarak dizilir. Üzerine fırça ile sıvıyağ sürülür. Üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Pişen nohutlar yufkaların üzerine dökülür ve 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavaya sıvıyağ ve pulbiber alınır, salça ve su eklenip bir taşım kaynatılır ve mantıların üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder