6 Nisan 2010 Salı

Çorba Denemelerim Ve Misket Çorbası






Çorba yaparken kendimi kaybediyorum, size de oluyor mu bilmem. Uyduruk çorbalarım pek çoktur, bi daha aynısını yapamadığım. Soğan, patates, havuç, şehriye, elime ne gelirse, mutlaka tavuk ya da et suyu. Bu çorba da Adana'nın ekşili çorbası ile, bizim oraların bıdı sının karışımı bir şey, tıpkı ailemiz gibi. Her iki çorbayı da yapınca yayınlarız elbet. Çorbaya kızım misket çorbası diyor, biz de böyle analım.
Bir de sabırsızım ki, azıcık fırsat ver, yemek kendine gelsin, kıvamı otursun. İşte böyle sulu görünür çorba ateşten alıp hemen çekersen. Beş- on dakika beklesen ne olur sanki?
Misket Çorbası:
Malzemeler:
  • Haşlanmış nohut
  • Kıyma
  • Yumurta
  • İnce bulgur
  • Tuz, karabiber, nane
  • Salça
  • Kurusoğan
  • Un

Nasıl Yapmalı?

İnce bulgur sadece tamamı ıslanacak kadar soğuk suyla ıslanır, bir kenarda on dakika kadar bekletilir. Sonra, kıyma, bir yumurta, tuz, karabiber, nane ve un katarak köfte harcı yoğurulur. Elinize yapışabilir, sorun yok, çok cıvık olmasın yeter. Daha sonra bir tepsiye un serpilir, unladığımız elimizle minik minik yuvarlanan köfteler, bu tepsiye atılır. Tepsi zaman zaman sallanarak bütün köftelerin una bulanması sağlanır. Köftedeki bu un hem yapışmamasını sağlayacak, hem de çorbaya istenilen koyuluğu verecek.

Köfteler beklerken, sıvıyağda çok ince doğranmış kurusoğanlar kavrulur, salça da kavrulur, sıcak suyu verilir. Su kaynadığında köfteler usulca içine bırakılır. Ben her zaman hazırda et suyu bulundurduğumdan bir bardak da et suyu katarım. Et suyu yoksa ya da istemezseniz siz katmayabilirsiniz. Köftelerin pişmesine yakın haşlanmış nohutlar ve nane eklenir, tuzu ayarlanır. Şu soğuk kış günlerinde, bolca limon sıkılarak sıcak sıcak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder