8 Nisan 2010 Perşembe

Dalyan (Rulo) Köfte

Dalyan köfteyi ne zaman yapsam veya bu tarifi ne zaman görsem hep aklıma üniversite yıllarım gelir. Üniversiteye yeni başladığımız, yeni veya liseden eski arkadaşlarımızla gidilen üniversite yemekhanesini...
Bu köfteyi ilk orada yemiştim. İçinde yumurta, havuç, bezelye tümü var mıydı ? Hatırlamıyorum. Galiba içinde sadece havuç ve bezelye vardı, yanında da patates püresi...

Ama o zaman yediğimizin tadı bambaşkaydı , dün evde yerken fark ettim ve zamanın bize sormadan nasıl hızla akıp geçtiğini de ....

Kalpler vardır sevgiyi yaşatmak için, insanlar vardır dostluğu paylaşmak için, bayramlar vardır sevgi ile kucaklaşmak için bayramınız kutlu olsun.
Gereken Malzemeler
* 750 gr yağsız dana kıyması
* 1 yumurta
* 2 dilim bayat ekmek içi
* 2 adet haşlanmış yumurta
* 2 adet haşlanmış havuç
* 1 çay bardağı kadar haşlanmış bezelye
* 1 adet kuru soğan
* 3-4 diş sarımsak
* biraz maydanoz ( miktarı size kalmış)
* karabiber, kimyon, istenirse yarım paket köfte baharatı



Yapılışı:

  • Soğanı rendeleyip iyice suyunu sıkarak çıkarın.
  • Sarımsakları da rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Kıymanın içine soğan suyu, sarımsak, ufalanmış ekmek içi, bir yumurta, kıyılmış maydanoz ve baharatlarıda ilave ederek özleşene kadar yoğurun.
  • Bir tepsinin içine streç filmi yayın. Köfte hamurunu dikdörtgen şekilde elinizle yayarak açın. Ortasına dörde bölünmüş haşlanmış yumurtaları, havucu ve bezelyeleri yerleştirin.
  • Streç filmin ucundan tutarak rulo şeklinde sarın. Açık olan iki ucu elinizle kapatarak yaklaşık 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
  • Fırına koyarken streç filmi çıkarın. Üzerine pişerken kurumaması için yağ sürün.
  • Ben sulandırdığım bir kaşık salçalı karışımıda sürüyorum görünüşü ve tadı daha hoş oluyor.
  • 180 derece fırında yaklaşık bir saat pişirin.
  • Üzeri pişince altını da çevirip pişirirseniz her iki tarafta çok güzel kızarmış oluyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder