6 Nisan 2010 Salı

Elmalı Tart

Tartın tarifini www.cemalturkan.com adresinden detaylı alabilirsiniz.Ben archivimde olması için tarifi yayımladım.Sizler adresi tıklayıp hem sayfayı hemde lezzetli tariflere göz gezdirmiş olursunuz..Tart tek kelime nefisti.En çokda püresi hoşuma gitti..Şimdiden afiyetler olsun arkadaşlar..
6
Malzemeler
Püresi için
3-4 adet elma
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı limon suyu

Hamuru
2 su bardağı un
Yarım paket margarin(ben tereyağ kullandım)
1,5 çorba kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Yarım çay bardağı su

5
Elma püresi hazırlama: 1- Elmalar, bir soyacak yardımıyla, soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra gelişi güzel kü
çük doğranır. 2- Kasrola (küçük tencere) konur ve üzerine şeker, limon suyu ve 2 çorba kaşığı su eklenip, kapağı kapalı şekilde, 10 dk yavaş yavaş kaynatılır. 3- Kapağı açılarak, suyu kaymayana kadar, 5-10 dk civarı daha pişirilir. 4- Bir mikser yardımıyla ezilerek püre haline getirilir ve soğutulur.
3
Tart hamuru hazırlama: 1- Un kabın içine konup içine, bir bıçak yardımıyla, incecik kıyılmış tereyağı, şeker, tuz, yumurta sarısı ve soğuk su ilave edilir. 2- Önce, yağ parmak uçlarıyla ezilerek yumuşatıldıktan sonra un elle karıştırılarak hızlıca yoğrulup ortaya toplanır. 3- Hamur fazla yoğrulmamalıdır. 4- Hamur topağı, kullanılana kadar, nemli bir bez altında bekletilir.
2
Hamuru tart kalıbına yerleştirme: 1- Un serperek hamur, bir merdane yardımıyla, 3-4 mm incelikte ve 35-36 cm çapında açılır. 2- Fırın tepsine yağlı kağıt konur ve üzerine çember yerleştirilir veya tart kalıbı hazır edilir. 3- Kalıbı yağlamaya gerek yoktur. 4- Açılmış hamur ikiye katlanıp kalıbın üzerine konur ve açılır. 5- Hamur kalıbın kenarlarından 3-4 cm dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir. 6- Sarkan kısımlar, parmaklar yardımıyla, kalıbın içine doğru itilerek kalıpta hiçbir boşluk kalmayacak şekilde tepilir (fonse edilir). 7- Kalıptan taşan hamurların üzerine merdane ile giderek fazlalıkların kesilmesi sağlanır. 8- Kesilen uçlar, başparmak, işaret parmağı ve orta parmakla yavaş yavaş sıkılarak süslenip düzeltilir. 9- Pişerken kabarmasın diye, hamurun bütün yüzeyi, bir çatal ucuyla, incecik deliklenir.

Tartı garnitürleme: 1- Soğuk elma püresi hamurun üzerine düzgünce yayılır. 2- Üzeri için, 4 düzgün elma soyulup her elma ikiye bölünür ve eşelek ve çekirdekleri, soyacağın ucuyla, çıkarılır. 3- Yarım elmalar, ince uçlu bir bıçakla, ince (2 mm kalınlıkta) dilimlere kesilir. 4- Dilimlenmiş elmalar elma püresinin üzerine, hiçbir boşluk bırakılmadan, düzgün ve dekorlu şekilde dizilir. 5- Dilimler biri birinin üzerine getirilerek ve kenarlara yaslandırılarak dizilmelidir.

Elmalı tartı pişirme: 1- Elmaların kurumaması ve güzel kızarması için, bir fırça yardımıyla, eritilmiş tereyağı elmaların üzerine sürülür. 2- 200 derecede kızdırılmış fırına verilip 30-35 dk kızartılarak pişirilir. 3- Soğutulup kalıbından çıkarılır.

Jöle hazırlama: 1- Marketlerde satılan aromalı (şeftali, kayısı, elma…) jölelerden 100 gr toz jöleye 200 gr (1 su bardağı) kaynar su döküp karıştırılır ve ılıyana kadar beklenir.

Tarta jöle sürme:Tamamen soğumuş tartın üzerine, bir fırça yardımıyla, donmaya, jöleleşmeye yakın bir noktaya gelmiş, jöle sürülür.
1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder