5 Nisan 2010 Pazartesi

Fındık Krokanlı İrmik Helvası


Tarif Oktay Usta' dan.
Malzemeler :
2,5 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ

Şerbeti için;
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker

Krokanı için;
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı fındık
Yapılışı :
Krokanı için ;
1 su bardağı toz şeker tavaya alınır ve karıştırmadan erimesi beklenir. Erimeye başlayınca üzerine fındıklar eklenir. İyice karamelize olduktan (yakmadan) sonra yağlanmış ısıya dayanıklı tepsiye ya da yağlı kağıt üzerine dökülüp, soğutulur. Soğuyup sertleşince merdane ile kırılarak toz hale getirilir.
Tereyağı ve sıvıyağı tavaya alınarak eritilir. Sonra irmik eklenir ve kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
Diğer tarafta şerbeti için süt, şeker ve toz şeker kaynatılır. İrmikler iyice kavrulup un kokusu çıkınca üzerine şerbet dökülerek karıştırılır. Şerbetini çekince ocak kapatılır, tencerenin kapağı örtülerek helva biraz dinlendirilir.
Pişen helva üzerine krokan serpilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder