7 Nisan 2010 Çarşamba

Havuçlu Yeşil Mercimek


Televizyonların tek kanallı olduğu dönemlerdeydi sanıyorum, Derya Baykal'ın Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sayın Prof.Dr.Ayşe Baysal'la haber öncesi kuşağında yaptığı kısa bir beslenme programı vardı. Sayın Ayşe Baysal dengeli beslenme konusunda çok güzel bilgiler verir, hangi yemek ne ile yapılırsa veya yenirse daha faydalı olacağını anlatırdı. Bugünkü programlar gibi şarkılı, bol magazinli bir program değildi ama çok ilginç bir programdı hatırladığım kadarıyla...

Bu programların birinde özellikle Güney Doğu Anadolu'da bolca yetişen yeşil mercimekle ilgili değişik yemek tarifleri verilmişti. Annem kışın yaptığı için mercimek yemeğini biliyordum ama ıspanakla beraber veya sarma içerisinde mercimek kullanıldığını ve bununda çok faydalı olduğunu o programdan hatırlıyorum...

Şimdi ne zaman mercimek yemeği yapsam hep o program aklıma gelir.Tarifini vereceğim havuçlu mercimek yemeğide annemin yaptığı, ama benim içine havuç ve kereviz sapı ekleyerek zenginleştirdiğim bir yemek.....


Gereken Malzemeler:

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet (orta boy ) soğan (istenirse 4-5 adet taze soğan da kullanılabilir)
  • 4-5 diş sarmısak
  • 3 adet havuç
  • 4-5 kereviz sapı
  • 1 kaşık salça
  • yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

  • Mercimekleri ayıklayıp, yıkayıp diri kalacak şekilde haşlayın.Haşlama suyunu dökün.
  • Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğanı, sarmısakları halka kesilmiş havuçları, ve küçük küçük doğranmış kereviz saplarını zeytinyağında hafifçe kavurun. Üzerine bir kaşık salçayı da ilave edip bir kaç defa daha döndürün.
  • Havuçlar yumuşamaya başlayınca haşlanmış mercimekleri de ilave edip üzerine geçecek kadar su ilave edip kaynamayaya bırakın.
  • Kaynayınca ateşi çok kısarak hafif ateşte mercimekler pişinceye kadar bekletin.
  • Yanında bulgur pilavı ile servis yapabilirsiniz.

  • Yeşil mercimeğin diri kalacak şekilde haşlanması gerekir. Aksi halde havuçlar pişinceye kadar mercimekler fazla pişip dağılabilir.
  • Mercimeğin haşlama suyu mutlaka dökülmelidir.
  • Annem bu yemeği pişirirken mercimeklerin pişmesine yakın bir kaşık unu başka bir kapta yağ ile kavurup yemeğin suyuna ilave ediyor. Biraz daha sulu, ama suyu yoğun bir kıvamda bir yemek olması istenirse kullanılabilir.
  • Kereviz kokusu yemeğe hoş bir aroma veriyor.Kerevizin kokusunu sevmiyorsanız ilave etmeyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder