6 Nisan 2010 Salı

İçli ve Üçgen Yufkalar

Trabzon'da yuvarlak yufkaları çok çeşitlerde kullanırlar.Bol fındıklı tatlısını yapıp fırında pişirip ballarlar..Peynirli,kıymalısını su böreği gibi yaparlar.
Kabaklısını,iç pilavlısını ve bilmediğim başka çeşitlerde pişirirler..Ben hoşlanmadığım yemeklerle hiç ilgilenmem aslında..Bu çeşitlerin içersindede sadece peynirli olanını severim..Diğerleri ile nedense hiç barışık değilim..
Bu yufkalardan sanırım pazarlarda satılıyormuş.Denemek isteyen arkadaşlara duyurulur..
Çocukken,mahalle sakinlerimiz hangi evin bahçesi veya avlusu büyükse,hemen oraya yerleşip hamurları yoğurup yufkaları açmaya başlarlardı..Bu hazırlık Ramazan ayı için yapılırdı..Katılımcıların hepsine 100-200 adet yufka hazırlanırdı..Arada bizlerede hazırlanıp içersine tereyağ sürüp verirlerdi..Eğer açma işlemi bitmezse ertesi gün tekrar devam edilip kiler odalarındaki raflara yerleştirilirdi boy boy.
Yufkanın üzerini kaldırıp içini özellikle sizlerle yakından paylaşmak istedim.
DSC02214
Malzemeler
6 adet ramazan yufkası
iç pilav
DSC02208
Hazırlanışı
3 Yufka ıslatılıp tereyağlı tavaya üst üste konulur.(ARALARINA YAĞ DAMLATILIR)
Önceden hazırlanmış bol karabiberli pilav yufkaların üzerine dökülür.
Diğer 3 yufkada aynı şekilde ıslatılıp pilavların üzerine döşenir.
Tava kısık ateşte çevrile çevrile pişirilir.
Büyük bir tabakla çevrilip tekrar tavaya konulup aynı şekilde pişirilir.
DSC02207
Hafif ılındıktan sonra dilimlenip servis edilir..Yufka severlere şiddetle öneririm..
10
Trabzon'da hemen her mahallede bu yufkalardan açılıp hazırlanıp satışa sunuluyor..
Bayanlar bir tezgah üzerinde kalın oklavalarla seri bir şekilde yufkaları açıp tellere asıyorlar.Diğer taraftan, diğer bayanlarda fırınlayıp fotoğraflarda görüldüğü gibi cepli veya yufka şeklinde hazırlayıp satışa hazırlıyorlar.
DSC02213
Yufkalar önceden suya tutuluyorlar.Hafif yumuşayınca gözlerine peynir,sucuk,sosis v aklınıza ne glirse konulup az yağlı tavada kısık ateşte kızartılıyor.Kahvaltılarda veya beş çaylarında afiyetle yeniliyor.20 tane almıştım ama şaşkınlıkla unutmuşum..))
8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder