5 Nisan 2010 Pazartesi

Karamelli, Portakal Pelteli, Biraz da Baygın Mini Pastacıklar


Bir taşla çok kuş vurma niyetinde değilim, zira ben kuşlara kıyamam. Misafir kumrumuz tam yumurtasını da alıp gitti derken, dün gelip de bozmaya kıyamadığımız yuvasına tünediğinde evde yeni bir curcuna başladı. Ortada olmayan yumurta hakkında acıklı hikayeler düşünülüp, bahçeye inip yumurta arandıktan sonra anneannenin telefon desteğiyle kuşun aslında yumurtasını başka bir yere götürdüğü, bize de koyduğumuz bulgurla beslenme amacıyla geldiği hikayesinde karar kılındı. Yazıda Can Dündar'ın kıyısından köşesinden, hatta ayaklarının dibinden geçemeyecek Necla çocukları yine mutfakta oyalayacaktır.

Artan pandispanyalar bu sefer minik pastacıklar oldular. Araya güzel bir muhallebi, üste portakal peltesi ve karamel yanığıyla birleşip, sıcağa dayanamamış baygın mı baygın pastacıklar, yanıbaşlarına yerleşen dondurmayla çocukların damaklarını şenlendirdiler. Tadı için şunu söyleyebilirim: muh-te-şem! Başka hiçbir tarifim için bu kelimeyi kullanmamıştım, şimdi kullanıyorum, övsem övsem bitiremem tadının güzelliğini. En kısa zamanda adamakıllı pasta boyutunda yapılmalı yeniden. Portakal mayhoşu, karamelle -ki ben karamelden pek hoşlanmam- ve vanilya ile nasıl anlaştılar, nasıl nasıl.






Dondurmalar poz verirken eridiler, tam donmasını bekleyemediğimiz pastacıkların pelteleri süzgün durdularsa da burada yer almayı lezzetleriyle hakettiler.
Pandisapanya alttakidir, tarif etmeye gerek yoktur tekrar tekrar. Diğer malzemeler ve yapılışları ise şöyledir efendim:


Muhallebi İçin:

1,5 fincan un (Türk kahvesi fincanı)

1,5 fincan tozşeker (Türk Kahvesi yine)

2,5 su bardağı süt

1/2 paket şekerli vanilin


Pelte İçin:


3 kahve fincanı portakal suyu

2 tatlı kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker



Karamel İçin:

1 kg. tozşeker

1/2 lt. su


Muhallebiyi orta ateşte karıştırarak pişirin, şekerini süt kaynayınca ekleyin ki sütün içindeki protein ölmesin, altını kapatınca da şekerli vanilin ekleyip blendırın doğrayıcı ataçmanı ile çırpın. Oldukça koyu olana kadar pişirin muhallebiyi, bu çırpma işlemi de muhallebinin sağa sola akmadan olduğu yerde durmasını sağlayacak.

Pelte malzemelerini ise küçük bir tavada kısık ateşte karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin, ılıyınca kullanın.

Karamelin ölçülerinin çok oluş sebebi şu: ben karameli bir seferde çokça yapıyor, uzun süre kullanıyorum sonra. Cam şişelerde veya kavanozlarda haftalarca bekliyor. Siz isterseniz ölçüleri azaltıp daha az yapabilirsiniz. Miktarı fazla tuttuğunuzda yaparken çok dikkatli olmalısınız yanabilirsiniz. Derin bir çelik tencereye şekeri koyup, uzunca bir maşayla karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker önce sertleşecek sonra eriyecek ve köpürecek bu arada ocağın altı çok yüksek olmalı. Köpürmeye başladığında altını kısın, taşmadan hemen kapatın. Ocaktan aldığınız tencereyi güvenli bir yere, en iyisi balkona almaktır, suyunu verdikçe etrafa sıçrayacak çünkü. Suyunu azıcık azıcık verin, bir yandan karıştırmayı ihmal etmeyin. Pelteleşir gibi olsa da korkmayın karıştırdıkça ve suyunu verdikçe geçecek. Suyun bitmesine yakın zaten ısısı da düşmüş olacağından kalan suyu korkmadan dökebilirsiniz. İşiniz burada biter ve soğuduğunda kullanabilirsiniz karameli.

Cam bardakta toparladım pastacıkları, yine aynı bardakla kestiğim kekleri bardağı strech filmle kapladıktan sonra en alta yerleştirdim, sonra muhallebi, sonra yine kek, yine muhallebi, portakal peltesi sıralamasıyla. Dolapta yeterince bekletip tüketebilirsiniz.



Kalan kek parçaları ve muhallebi de kupta sunuldular.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder