6 Nisan 2010 Salı

Kestaneli İç Pilav ve Tavuk Dolma



Maşzemeler :
15-20 adet kestane
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
2,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 demet dereotu
2-3 adet küp şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı su
tuz, karabiber
1 adet bütün tavuk
1/2 adet limon
kırmızı pulbiber, kekik, biberiye, tuz
1 adet büyük boy fırın poşeti
Yapılışı :
Pirinç yıkanır, üzerine çıkacak kadar su ve tuz eklenip kapatılarak en az yarım saat bekletilir.
Kestaneler suda bekletilmeden üzerleri maket bıçağı yardımıyla enine çizilir. Teflon tavaya ya da tencereye konulup kabukları açılmaya başlayıncaya kadar ocakta tutulur. Sıcak iken kabukları soyulur.
Kuş üzümü sıcak suda bir süre bekletilip yıkanır.
Yemeklik doğranmış soğan ve yağlar tencereye alınarak, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Dolmalık fıstık ve pirinç eklenip bir süre daha kavrulur. Kuş üzümü, kestaneler ve su eklenir. Birkaç damla limon suyu damlatılır, şeker atılır, tuzu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince ince kıyılmış dereotu ve karabiber eklenip, karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Tavuk iyice temizlenip, (Ocakta tütsülenir) yıkanır. Hazırlanan pilav tavuğun içine doldurulur, birkaç kürdan ya da iğne-iplik yardımıyla kapatılır. Her tarafına limon suyu sürülür, tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un dökülüp, sallanarak her tarafının unlanması sağlanır. Tavuk poşetin içine yerleştirilir, poşetin ağzı kapatılır. Kürdanla bir kaç yerinden (hava çıkabilmesi için) delik açılır. Orta ısılı fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder