8 Nisan 2010 Perşembe

Kütük Pasta (Doyuran Pasta) ve Mutlu Yıllar





Geçen yıl yaptığım kütük pastayı buradan görebilirsiniz. Lezzet Dergisi'de "doyuran pasta" tarifi görmüştüm. Yapılışını ve malzemelerini not almadığım için ben de aklımda kalanlar ve kendimce bazı değişikliklerle bu pastayı yapmaya çalıştım. Doyuran pasta İzmir'de çok yapılıyormuş. Artan kekler, kurabiyeler içine değişik kuruyemişler eklenerek bu şekilde değerlendiriliyormuş. Sizde yenmeyen keklerinizi farklı sunumlar ve malzemelerle bu şekilde değerlendirebilirsiniz.


2010 Yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.


Malzemeler :

Kek için :

4 adet yumurta

4 kahve fincanı tozşeker

4 kahve fincanı Sinangil Kakaolu kek unu


(Hazır pandispanya ya da evde bekleyen herhangi bir kek de kullanılabilir.)


İçine;

7-8 adet çekirdeği çıkarılıp küp doğranmış hurma

1 su bardağına yakın iri ceviz

1 çay bardağı damla çikolata ya da parçalara bölünmüş sütlü çikolata

1 kahve fincanı kuru üzüm

4 yemek kaşığı hindistancevizi

1 çay bardağı süt


Not : istediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz; fındık, fıstık, kayısı, vb.


Ayrıca;

200 ml (bir kutu) krema

2 paket (80 gr.) bitter çikolata

6-7 adet kakaolu bisküvi


Süsleme için;

şeker hamuru


Yapılışı;

Tozşeker ve yumurtalar çırpma kabına alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kakaolu kek unu eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülerek 170 derece fırında pişirilir.


Kek iyice soğuyunca parçalara bölünüp mutfak robotunda çekilir ya da elde ufalanır.

Krema bir cezveye alınıp ısıtılır ve parçalara bölünmüş bitter çikolata eklenir. Ocaktan alınıp çikolata eriyinceye kadar karıştırılır, ılımaya bırakılır.

Ufalanmış kekin içine süt ve ılık hale gelen kremanın yarısı dökülür, iyice karıştırılır. Sonra içine hurma, ceviz, damla çikolata, kuru üzüm, hindistancevizi ya da istenilen diğer kuruyemişler eklenir ve iyice karıştırılır. Bütün malzeme streç folyaya boşaltılıp rulo şekli verilir. Buzdolabında bir süre bekletilir. Sonra ağaç dalları görüntüsü vermek için verev şekilde parçalar kesilir ve gövdenin yanlarına yerleştirilir. Kalan çikolatalı krema fırça yardımıyla pastanın her tarafına sürülür. Üzerine mutfak robotunda çekilmiş kakaolu bisküvi serpilir. Çatal yardımıyla çizgiler yapılıp ağaç gövdesi görünümü verilir. Şeker hamurundan uygun dekorlar yapılıp süsleme tamamlanır. İsteğe göre pudra şekeri eleyerek "kar yağmış" görüntüsü de elde edebilirsiniz.


Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder