8 Nisan 2010 Perşembe

RENKLİ PATATES SALATASI


Çokça bilinen bu salatayı uzun yıllardır, misafirlerime yaparım. Her seferinde hep övgü alır ve geriye kırıntı bile kalmaz. Patates ve türevleri, soframda her zaman vazgeçilmezlerim arasındadır. Tarifte ölçülere yer vermeyeceğim. Çünkü kullanacağınız kalıp, ikram oranınız ve/veya damak zevkinize göre malzemeler ve ölçüleri tamamen değişiklik gösterebilir. Malzemelerin ölçülerini tamamen siz belirleyebilirisniz.
Malzemeler;
*Patates (Haşlanmış ve çatalla ezilmiş )
*Mayonez
*Tuz,karabiber, pulbiber
*Zeytinyağı ve limon suyu
*Arzuya bağlı olarak çok az miktarda hardal
*Havuç (Rendelenmiş ve suyunu çekinceye kadar bir tavada pişirilmiş )
*Maydanoz, dereotu, yeşil soğan ( oldukça ince biçimde kıyılmış)
*Bir adet yumurta ( Haşlanmış ve rendelenmiş )
Hazırlanışı;
1.Öncelikle bu salatayı yerleştireceğiniz kalıbın ( kek kalıbı, fırın kalıbı, yuvarlak borcam veya güzel görüntü sağlayacak herhangi bir şekilde kalıp olabilir.) içini streç folyo ile güzelce kaplayın.
2.Haşlanmış ve ezilmiş patateslere tuz,karabiber, zeytinyağı, limon suyu katarak güzelce karıştırın ve bu karışımı üç parçaya ayırın.
3.Parçalardan ilkine önceden hazırladığınız havuç rendesini ekleyip iyice karıştırın ve bu karışımı, salatayı yerleştireceğiniz steçlenmiş kalıba bastırarak yayın.
4.İkinci olarak ince doğradığınız yeşillikleri, patatesin diğer parçası ile karıştırıp, havuçlu karışımın üzerine yine bastırarak yayın.
5. Son parçayı da sade olarak, yeşillikli kısmın üstüne bastırarak yayın.
6. Salatayı buzdolabında yarım saat kadar bekletin ve çıkarın.Servis tabağının üstüne ters çevirerek yerleştirin ve streçi dikkatlice çıkarın.
7. Çok az miktarda mayonezi, zeytinyağı ile gevşettikten sonra salatanızın üzerine yanlara akacak şekilde kaşıkla dökün.
8. Son olarak da haşlayıp, rendelediğiniz yumurtayı en üst kısma serpin. Salatanız servise hazırdır.
( Salatayı buzdolabında çok bekletmemeye özen gösterin. Çünkü soğuk patates salatası arzu edilen lezzeti vermez. Oda sıcaklığında olması her zaman tercih edilmelidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder