6 Nisan 2010 Salı

Siirt Büryan Kebabı & Kadınlar Pazarı

Kadınlar Pazarı

Geçen hafta babamla yolumuz avrupa yakasına düştü,babacığımla gezmek her zaman çok büyük keyiftir.Beni çok değişik bir yere götürüceğini söyledi bende büyük bir merakla takıldım peşine.
Fatih semtine de uzun zamandır gitmemiştim,ama kadınlar pazarını ilk kez duydum.Kadınlar pazarı Unkapanı'nda İMÇ'nin tam karşı tarafına düşüyor.Arabayı otoparka park edip başladık yürümeye,inanın kadınlar pazarına geldiğimizde birazcık şaşırdım.Kadınlar pazarı sanki başka bir dünya, küçük bir doğu anadolu gibi.Doğunun tüm ezgilerini bu sokakta görmek mümkün.Sokakta kurulu tezgahlar,büryan kebapçıları sıklıkla göze çarpıyor.

Tabureli Kahvehanelerin önünde oturanların çoğunun Siirt,Mardin,Bitlis ve Diyarbakırlı olduğunu hemen anlıyorsunuz.Konuşmalar ve kıyafetler zaten hemen kendini ele veriyor..Babam Diyarbakır doğumlu olduğu için bizim için güzel bir kebap salonu bulmak pek zor olmadı.

Siirt Büryan Kebabı

Meydanda bulunan Siirt Büryan Kebap salonun'da hemen bir yer bulup oturduk,sağolsun bizi çok güzel ağırladılar.Kebabın yapıldığı kuyuya bile indirdiler.Perde pilavı,oruk ve mumbar dolması'da yenilebilecek lezzetler arasında.

Meydanda inanılmaz güzel bal satan dükkanlar var,petek balların kilosu 45tl.Balların şahı Siirt Pervari Karakovan Balı'nın kilosu 60tl.Pervari balı inanılmaz güzel bir bal,eğer yolunuz düşerse mutlaka inceleyip satın alın.Diyarbakır peynirlerinin fiyatı 9-12tl arası.Kurutulmuş biber,patlıcan vs.. 5tl.Cevizli sucukların fiyatı 9-14tl arası değişiyor.

Büryani kebabı aslında kuyu kebabı da sayılabilir,geceden yakılan kuyular da sabaha kadar közlenen ateşin içinde ,doğudan özel olarak getirtilen kuzular çengelli askılar tarafından kuyuya indiriliyor.Odun ateşi köz haline geldikten sonra buharında tütsülenmesi ile pişiriliyor.

Büryan,biryan kelimesinden türemiş yani etin bir yanı demekmiş.Büryan Arapça’da ise, Perive olarak bilinmektedir.
Bu sokak eskiden kadınların memleketlerinden getirdiği ürünleri sokakta satmasıyla "kadınlar pazarı" ismini almış,ama şu anda sokak içinde bunu görmek pek mümkün değil.

Babam üniversite yıllarında kadınlar pazarına çok geldiğini ama şimdi eski görüntüsünden eser kalmadığını anlattı.Hatta eskiden şafi mezhebine göre sokakta et keserlermiş.Gerçi bir kaç kasap halen açık durumdaydı.Kadınlar pazarı şimdilerde çok daha temiz görünüyormuş.Kadınlar pazarı doğu illerden gelen ürünlerin satıldığı küçük bir pazar haline gelmiş.

Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın ve büryan kebabının tadına varın!

*Fotoğrafların büyük hallerini ve daha fazlasını görmek isterseniz burada;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder