7 Nisan 2010 Çarşamba

TAVUK ŞİŞLİ PİLAV

gerdan çorbası 002
Akşam çekilen fotoğraflardan hiç hoşlanmıyorum. Işık yetersiz olduğu için net çıkmıyorlar. Bu pilav da iftar masasına sıcak olsun diye son dakika geldiği için fotoğrafı az ışıkta çekildi ve ancak böyle çıktı. Artık siz kusura bakmazsınız değilmi?
Pilavımızın herhangi bir orjinalliği yok. Yani genellikle hepimizin pişirdiği şekilde pişiriyorum bende. İlk evlilik günlerimde pilav yapmayı bilmezdim. O zamanlar eşim pişirirdi. Üniversite yıllarında yanlız yaşadığı için yemek konusunda pek bir becereklidir kendileri. Daha sonra ablamdan ve ablamın kayınvalidesinden öğrendiğim pirinç pilavını, şimdilerde ne zaman yapsam yiyen herkesten övgü alırım. Bunun nedenini, pirinci pişirmeden önce en az 1 saat sıcak suda bekletmeme bağlıyorum. Birde sıcak suda bekleyen pirinci duru suyu çıkıncaya kadar yıkamamda. Bu minik notlar, benim geçmişte yaşadığım gibi acemilik çeken yeni evli arkadaşlar içindir.Genellikle sade yaptığım pirinç pilavını bu kez havuç ve bezelye ekleyerek yaptım ve tavuş şişlerle beraber servis yaptım. İşte tarifimiz;
Malzemeler;
*3 kupa ( nescafe veya çay kupası olabilir) pirinç
*50 veya 75 gr arası tereyağı,( yağ oranını isteğinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz)
*1 yemek kaşığı zeytinyağı ( pirince parlaklık verdiği için mutlaka eklerim)
*4,5 kupa sıcak su
*Yeterince tuz
*1 su bardağı kadar bezelye ve havuç karışımı ( konserve olabilir )
*Minik tavuk şişleri
*Tavuk şişlerini kızartmak için sıvıyağ, tuz, karabiber.
Hazırlanışı;
1.Pirinçleri bir kaseye alıp, üstüne iki tatlı kaşığı tuz serpin ve hemen üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyerek, en az bir saat bekletin.
2.Suda bekleyen pirinçleri soğuk su altında nişastalı kısmı ( beyaz suyu) gidinceye kadar ve duru, temiz bir su çıkıncaya kadar yıkayın ve süzün . Ancak pirinçleri yıkarken çok fazla ezmeyin ki pirinçler kırılmasın.
3.Tereyağını tencereye alın.( Pilavı eskiden teflon tencerelerde pişirirdim. Ancak teflon konusunda son zamanlarda duyduklarım nedeni ile evdeki tüm teflon eşyaları attım. Onun yerine kaplama döküm tencere kullanıyorum şimdi. İnanın döküm tencerede pilav muhteşem oluyor )Yağı köpük köpük oluncaya kadar eritin ve ısıtın. Ancak dikkat edin tereyağını yakmayın.
4.Isınan tereyağına yıkayıp, süzdüğünüz pirinçleri ekleyin, üstüne yeterince tuzunu atın ve pirinç taneleri saydamlaşmaya başlayıncaya kadar kavurun.
5.Kavrulan pirinçlerin üstüne 4,5 kupa sıcak su ekleyin.Su sıcak olduğu için hemen kaynamaya başlayacaktır. Bu aşamada siz ocağı oldukça kısın ve tencerenin kapağını kapatarak suyunu çekmesini bekleyin.
6.Pirinç suyunu çekip, pilavın üstünde göz göz delikler olunca ocağı kapatın ve pilavın en az yarım saat dinlenmesini bekleyin.
7. Bu arada isterseniz konserve , istersenizde haşlayarak hazırladığınız havuç ve bezelyeleri ( konserve kullanacak iseniz, iyice yıkayıp, süzün ) pilavın üstüne döküp, kapağını kapatın. Servisten hemen önce pirinçleri ezmeden bir kaşık yardımı ile alttan üste doğru hafif hafif karıştırın.
8.Minik tavuk şişleri tuz ve karabiber ilavesi ile kızgın yağda kızartın. Çabuk pişecekleri için çok fazla yağda tutmayın, sertleşebilirler. Kızaran şişleri kağıt havlu üstüne alarak, fazla yağını çektirin.
9.Pilavı çukur bir kaseye doldurup, hafifçe bastırın ve servis tabağına ters çevirerek yarım küre şekline getirin. Tavuk şişleri de güneş ışığı gibi, tavuğun çevresine yerleştirip, servis için masanıza yerleştirin. Afiyet olsun.

NOT;Her pirinç cinsi pişerken farklı miktarda su çeker. Benim her zaman kullandığım Gönen pirinci denen en iri ve kırıksız olan pirinç cinsidir. Bu tarifte verdiğim 1 ölçü pirince, 1,5 ölçü sıcak su bahsettiğim pirinç cinsinde uygun bir ölçüdür. Ayrıca sıcak suda bekletildiği için bu ölçüdedir. Sıcak suda bekletmez iseniz daha fazla su isteyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder