5 Nisan 2010 Pazartesi

Weihnachtsstollen mit Marzipan

Sizlerinde bildiği gibi yılbaşı ekmeği Kasım sonu Almanya'da yapılmaya başlar..Marketlerde, fırınlarda satışa (sokak satıcılarında)sunulmak için raflarda, güzel ambalajlarla yerlerini alırlar..Çeşit olarakda bol baharatlı,marzipanlı,quarklı ve değişik alternatiflerle yapılıp görücüye çıkarlar..Ben Yılbaşı baharatları ile yapılmış olanları çok severim..Eğer bu pastayı(ekmeği)yapmak isterseniz,bunun için özel Kaiser'in kalıbı vardır..(Benim kalıplarım evin içersinde kaybolduğundan bulmam imkansız..Nereye gitti ne oldu halen çözmüş değilim..Garip ama gerçek..))Bu pastanın Özelliği içinin hafif ıslak oluşudur.
(Öncedende değişik bir çeşidini yapmıştım, buradan görebilirsiniz arkadaşlar..)
Yaklaşık kapalı yerde 10-12 gün rahatlıkla kalabilir..Çok nefis ve tadılası pasta veya ekmeklerdendir..Memnuniyetle tavsiye edebilirim sizlere..Lütfen,sabırsızlanıp sıcak sıcak kesmeye kalkışmayınız..Bizim evimizde nedense acelecilikten hep sıcak kesilir..Nedeni kesin biri bekliyordur veye bir yere yetişecektir..Afiyet şeker olsun sizlere..!!
11
Malzemeler
500 gr un
2 paket kuru maya
1/2 su bardağı ılık süt
minicik tuz
1 yumurta
1 paket vanilya şekeri
175 gr şeker
175 gr tereyağ
3-4 damla rom
100 gr kuru üzüm
100 gr kuş üzümü
150 gr iri kıyılmış badem (ben kalem badem kullandım)
200 gr marzipan (yoksa kullanmayınız sorun değil)
minicik tarçın
(bu pasta için özel baharatlar vardır.fakat herkesin damak tadına uymadığından herkes eklemez.mesela onlardan birkaçı:karanfil,yıldız anason,tarçın,muskat diğerlerini hatırlayamadım..bu karışımlar, vanilya paketleri gibi paketlerde yılbaşlarında sıklıkla rastlayabilirsiniz.)
100 gr orangenat (portakal kabauğu şekerlemesi)
100 gr zitronat (limon kabuğu şekerlemesi)
Üzerine sürmek için 2 yemek kaşığı erimiş tereyağ
Pudra şekeri
10
Hazırlanışı
Portakal,limon kabuğu şekerlemeleri,kuru üzümler bir kaba konulup üzerlerine rom damlatılıp sırası gelene kadar bekletilir.
Un bir kaba konulup ortası havuz biçim açılır.
2 paket kuru maya ortasına boşaltılır.Arkasından ılık süt mayanın üzerine dökülüp etrafa yayılmadan karıştırılıp eritilir.Üzerine örtü örtülüp 15 dk bekletilir.
2
Ayrılmış üzümlü,şekerlemeli tabak ve bademler hariç, diğer malzemeler un' eklenip mikserle çırpılır.
Daha sonra elle toparlanıp yaklaşık 25 dk mayalanması için bekletilir.
3
Hamur mayalandıktan sonra, düz zemin üzerine biraz un serpilip hamur harmanlanır.
Hamurun ortası hafifçe çukurlaştırılıp üzümlü karışımlar ve bademler eklenip iyice hamura yedirilir.Hamur toparlanıp resimde görüldüğü gibi rulo yapılıp yağlı kağıt üzerine alınır.Elinizle hafif uzunlamasına gövdesine vurulup kat izi yapılır.Sonra katlanmış gibi bastırılır.175 c de yaklaşık 25-30 dk pişirilir.Arada fırından çıkartılıp üzerine fırça yardımı ile tereyağ sürülür.
1
Soğuduktan sonrada bol pudra şekeri serpiştirilip, dilimlenip, afiyetler yenilir..
4 5 6 7 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder