6 Nisan 2010 Salı

Zeytinyağlı Pırasa Sarması


Malzemeler :
2 kg. kalın pırasa
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
2 adet domates
1 tutam dereotu, maydanoz
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı toz şeker
tuz, kuru nane, yenibahar, karabiber, kırmızı pul biber
1 adet limon
Yapılışı :
Pırasaların ilk katı çıkarılıp atılır ve pırasalar yıkanır. Beyaz kısımları uzunca kesilip, bıçakla uygun kalınlıktaki dört beş katı boydan boya çizilerek çıkartılır. (İç kısımları ve yeşil kısımları başka bir yemekte kullanılmak üzere ayrılır.) Kaynar suya atılarak haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Yemeklik doğranmış soğan ve zeytinyağı bir tencereye alınarak, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinçler de eklenip bir süre kavrulur. Rendelenmiş domates, tuz, şeker ve baharatlar eklenip bir süre pişirilir. Pilav ölçüsünün yarısı kadar su eklenip, pirinçler suyu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve yarım limonun suyu eklenip soğuması için beklenir.
Haşlanan pırasa düz bir zemine açılır, bir ucuna iç malzemeden uygun miktarda yerleştirilir ve üçgen şeklinde pırasanın sonuna kadar katlanarak sarma işlemi tamamlanır. Tencereye dizilen sarmaların üzerine tuz, zeytinyağı ve yarım limonun suyu gezdirilir. Sarmalarla aynı hizada su eklenerek üzerine bir tabak kapatılır. Önce orta ısılı ateşte, kaynamaya başlayıncada kısık ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerektiğin de tencereye kaynar su eklenir. Soğuyunca limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder