6 Nisan 2010 Salı






AŞURE

1/2 kg aşurelik buğday
1 sb nohut
1sb kuru fasulye
350 gr kuru üzüm
1 kahve fincanı kuş üzümü
250 gr kuru incir
250 gr kayısı
1 çb prinç
1 yk portakal kabuğu rendesi (limon da olur )
1.300 gr şeker
* SÜT VE NİŞASTA KULLANMAM - GÜL SUYUDA EKLEMEM !!!

Buğday çok çok iyi yıkanır, geceden 15 dakika kaynatılıp altı kapatılır.
Nohut- fasulye - kayısı- incir -kuru üzümler de geceden sabaha dek,suda bekletilir
Ertesi gün buğday tenceresi kaynamaya bırakılır, suyu azaldıkça kıvamına göre
eklemeler yapılır.
Buğdaylar tamamen pişince ,geceden ıslatılıp haşlanan fasulye ve nohut eklenir.
Ayrı bir tencerede pişen prinçler de eklenip kıvam aldırılır,
Şekeri ilave edilip,
en son ince kıyılan kayısı ve üzümler eklenip, portakal kabuğu ilave edilir .
İncirleri,tabaklara servis ettikten sonra, tek tek ekliyorum ben. ( Annem tabağın
altına koyar, üzerine aşureyi ekler).

AFİYET OLSUN.

Üzeri içinse daima nar- tarçın- dut kurusu- fıstık- üzüm- file fındık kullanırım.


Muharrem ayının en güzel yanlarından biri de ,elbetteki aşureyi pişirip, dualayıp dağıtmak olsa gerek.
Bizde annemle ve yardımcımızla beraber aşuremizi allah kabul ederse ,geçen hafta yapıp ,yerlerine ulaştırdık.
Yapım aşamaları uzun gibi görünsede ,geleneksel olan bu tatlıyı çok severek tüketiriz. Sadece karıştırma kısmı ve su miktarı önemli bence. Sıcak suyu daima hazır tutmakta fayda var. Şekeride en son eklersek, diğer bakliyatlar açısından sertleşme sorun olmayacaktır.

ALLAH TEKRARINA ERDİRSİN DİYOR, HEPİNİZE SEVGİLERİMİ YOLLUYORUM......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder