5 Nisan 2010 Pazartesi

AŞURE



yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için ben pek kullanmıyorum)
1 kg. toz şeker

hazırlanması:
Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

Nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.Bu haşlama işlemlerini düdüklü tencerede de yapabilirsiniz.

Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
Hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Arzu ederseniz 1 çay bardağı süt ilavesiyle pişirebilir,1-2 yemek kaşığı gülsuyu koyabilirsiniz.Bir kaç parça karanfili bir iki dakika kaynatıp suyunu süzüp ilave edebilirsiniz.

Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın,ceviz,fındık,nar ve çam fıstığı ile süsleyin.Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder