7 Nisan 2010 Çarşamba

BOL PEYNİRLİ BÖREK


Aslında bu böreğin adı Pazar Böreği olmalıydı. Hemen hemen her pazar sabahı yaparım. Eşim ve çocuklarım pazar kahvaltısında bu böreği sıcak sıcak yemeyi çok seviyorlar. Çok sık yaptığım bu böreği herkesçe bilinen bir tarif olması sebebi ile yayınlamayacaktım ama bu pazar börek dilimleri bana melül melül bakarken " Bizi beğenmiyormusun?" der gibiydiler. Bende evimizde bu kadar çok pişen böreğimize haksızlık yapmak istemedim.
Malzemeler;( ölçüler midi fırın tepsisi için olup,kendinize göre değiştirebilirsiniz.)
*4 adet yufka,
*4 adet yumurta,
*3/4 su bardağı sıvıyağ,
*2 su bardağı süt,
*1/2 su bardağı su,
*100 gr kadar otlu peynir,
*100 gr kadar beyaz peynir,
*100 gr kadar taze kaşar,
*Yeteri kadar maydanoz.
Hazırlanışı;
1-Öncelikle fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın.
2-Çukur bir kaseye yumurtaları kırın ve iyice çırpın.
3-Sıvıyağ, süt ve suyu yumurtalı karışıma katıp, karıştırın.
4-Yufkalardan bir tanesini tepsiye büzüştürerek yayın.
5-Üstüne 2 kepçe kadar sıvı karışımdan dökün.
6-2. yufkayı elinizle kopararak ufak parçalara bölün ve 1. yufkanın üstüne serpiştirerek yayın.
7-Sıvı karışımdan 2 kepçe kadar daha yufkaların üzerine gezdiri.
8-Otlı peynir ve beyaz peyniri çatalla ezin, kaşarı rendeleyin, maydanozları ince ince doğtayın ve hepsini karıştırarak, yufkaların üstüne serpiştirerek yayın.
9-Kalan 2 yufkadan 1 tanesini yarıya bölün ve kenara ayırın. Diğerlerini elinizle kopararak peynirlerin üzerine yayın ve birinci kattan sonra tekrar sıvı karışımdan bir kepçe üstüne dökün.
10-Yarım yufkayıda diğer yufkaların üstüne tek parça olarak yayın, yandan sarkan kısımları, tepsinin iç kenarlarından böreğin altına doğru çevirin.
11- Keskin bir bıçakla yufkayı istediğiniz büyüklükte dilimleyin ve kalan sıvı karışımıda üstüne dökün ve yayılmasını sağlayın. ( Pişmeden dilimlediğiniz börek, piştikten sonra çok rahat dilimlenir.)
12-Üstüne susam yada çörek otu serpebilirsiniz. Bu şekilde böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
13-Kızaran böreği fırından çıkarın ve kurumaması için temiz bir mutfak havlusunu, 10 dk kadar üstüne örtün. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder