8 Nisan 2010 Perşembe

DOMATES REÇELİ

domates reçeli 004
Domates reçelini, ilk defa bir buçuk yıl kadar önce Pastacı-Burcu'nun Assos'tan getirmesi sonucu tattım ve hiç ummadığım bir tatla karşılaştım. Ummadığım diyorum çünkü domates reçeli derken bile insan "hadi canım, nasıl olur ki" diye düşünebiliyor.Ancak yediğim güzel lezzet beni çok şaşırttı. Reçeli yedirdiğim kimselerden hiçbiri ise; ne reçeli olduğu hususunda doğru cevap veremedi ve domates olduğunu öğrenince çok şaşırdı.
Fotoğraftaki reçeli Sevgili arkadaşım Nüket, kendi çiftliğinde yetiştirdiği domateslerden yapmış. Reçelin görünümü ve lezzeti gerçekten muhteşemdi. Nüket bu tarifi, Haziran 2008 tarihli Lezzet Dergisinden almış. Bende kahvaltılarında reçeli eksik etmeyenlere lezzetli ve değişik bir alternatif olarak tavsiye ediyorum.
Malzemeler;
*1 kg, küçük ve sert domates ( en büyüğü ceviz büyüklüğünde olmalı )
*7 su bardağı şeker,
*2 su bardağı su,
*1 paket vanilya,
*1 çay kaşığı limon tuzu,
*10 su bardağı kireç suyu
*100 gr kabuğu soyulmuş taze badem.
Kireçli su hazırlamak için
12 su bardağı su
50 gr sönmemiş kireç ( 1 yumurta büyüklüğünde )
Hazırlanışı,
1.Öncelikle kireçli suyu hazırlayın. Bunun için suya kireci ileve edip, erimesini sağlayın ve 5 saat bekletin. Kireç dibine çökünce yüzeyde kalan suyu reçel yapımında kullanabilirsiniz.
2.Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.İkiye bölüp çekirdeklerini çıkarın.Derin bir tencereye alın ve üzerine kireçli su ekleyip 3 saat bekleyin.
3.Kireçli sudan çıkardığınız domatesleri normal su ile bir kaç kez yıkayın.
4.Başka bir yerde şeker ve suyu kaynatın. Şerbete domatesleri ilave edip 10 dakika kaynatın, limon tuzunu da ekleyip koyulaşıncaya kadar kaynatın
5.Koyulaşan reçeli ocaktan alın, vanilya ve bademleri ekleyin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Ağzı kapalı kavanozda saklayın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder