7 Nisan 2010 Çarşamba

Elmalı Kurabiye

ANNE ELİ DEĞMİŞ LEZZETLER 1:

Anneme ne zaman gitseniz onun evinde aniden gelen misafirlere ikram edecek ya kurabiyesi, ya keki yada tatlısı mutlaka vardır. Hiçbir zaman bir çay veya bir meyve suyu tek başına ikramsız olmaz. Bu bizim evde hep böyleydi. Bizlerde böyle alıştık...

Ya önceden haber verilmiş misafirlere ? O zamanda annem bir başka özenle ve keyifle hazırlar ikramlarını. Sanki herkes ilk defa bize geliyormuş gibi, her seferinde daha fazla özen gösterir gelen kim, hangi yaşta olursa olsun....

Önce bizlere sorar neler yapsam diye. Hazırlayacaklarını ard arda sıralayınca "bu kadar yeter Anne " dediğimizde hep söylediği "az olmasın " dır. Bu konuşmalar her misafir öncesinde bizim evde geçer.

Dün de böyleydi. Bir gün öncesinden tatlısını hazırladı, iyice çeksin diye şurubunu döktü. Böreklerini sardı, ama sıcak olsun diye misafirler gelmeden önce pişirdi. Kurabiyesini bayatlamasın, üzerindeki pudra şekerlerinin görünüşü bozulmasın diye dün sabah hazırladı.

Bu satırlarda tarifini vereceğim elmalı kurabiye, ıspanaklı peynirli gül böreği ve kalburabastı 'da dünkü Anne Eli Değmiş Lezzetler den birkaçı....

Gereken Malzemeler (20-25 adet)

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 125 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 250 gr pudra şekeri (hamuru içine yarım su bardağı, kalanı piştikten sonra üzerine dökülecek)
  • 1 paket kabartma tozu
  • alabildiği kadar un

İçi İçin :

  • 4 elma
  • 1 nescafe fincanı şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • tarçın

Yapılışı:

  • Yoğurt, sıvı yağ, oda sıcaklığındaki tereyağı, kabartma tozu, yarım su bardağı pudra şekeri ve alabildiği kadar un ile yumuşak bir hamur tutulur.
  • Hamur 30 dakika buzlukta dinlendirilir.
  • Diğer tarafta rendelenmiş elmalar şeker ile hafif ateşte pişirilerek kurabiyelerin içi hazırlanır.
  • Pişmesine yakın tarçın ve ceviz ilave edilir.
  • Buzlukta dinlendirilmiş hamurdan istenilen büyüklükte parçalar koparılarak yuvarlak açılır. Ortasına hazırlanan elmalı cevizli içten konularak kapatılıp ay şekli veriir.
  • 170 derece fırında üzeri hafiçe kızrıncaya kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder