8 Nisan 2010 Perşembe

Gazozlu Poğaça

Bu tarifi kibelesofrası 'nda gördüğüm ilk günden beri denemek istiyordum. Hafta sonu evdeki yaş mayanın son kullanma tarihinin yaklaştığını görünce hemen aklıma bu poğaça geldi ve yaptım. Çok beğendim, günlerce yumuşaklığını koruyor, kesinlikle denenmesi gereken bir tarif diye düşünüyor ve tarifini aynen aktarıyorum.

Malzemeler:
1 su bardağı oda ısısında sade gazoz
çamlıca marka vb.
yarım su bardağı su
250 gr tereyağı oda ısısında
30 gr yaş maya veya
1 çorba kaşığı toz maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
un

İçine: peynir maydanoz karışımı vb.
Üzerine:
yumurta sarısı
çörek otu vb.

Yapılışı:
Yoğurma kabına gazoz,su, maya, şeker ve tuz eklenir karıştırılır. 2 su bardağı un ilave edilir elle yoğurulur. 250 gr oda ısısında tereyağı eklenir tekrar yoğurulur ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapılır. yarım saat mayalanır. hamur 4 parçaya ayrılır her parça az unlu zeminde merdaneyle tatlı tabağından büyük açılır bıçakla veya hamur ruletiyle 8 üçgen parçaya kesilir. hazırlanan iç yerleştirilir sigara böreği gibi sarılır. yağlanmış tepsiye aralıklı dizilir. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilir 30 dakika mayalanır. önceden ısınmış 185 derecede pişirilir.
Not: gazoz bardağa konmadan önce kendi şişesinde oda ısısında bekleyene kadar açılmamalı.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder