8 Nisan 2010 Perşembe

Girit Usulü Bakla Ezme (Kopanista)

Baba tarafından Girit kökenli olmama rağmen Girit Mutfağı ile tanışmam, Girit yemeklerini tatmam rahmetli kayınvalidem sayesinde oldu. Daha önce radikayı, turp otunu yemiştim ve evimizde yapılıyordu ama Girit mutfağının sadece bunlar olmadığını O'nun sayesinde öğrendim. Kuzu etli arapsaçını (rezeneyi), yine kuzu eti ile pişirilen şevket-i bostanı ilk kez O'nun elinden yedim. Adını bile duymadığım istifnoyu (stifno), kaymak helvası Stakayı onun tarifi ile pişirdim.

Hafta sonu hazırladığım akşam yemeği menüsündeki Kopanista da bunlardan biri. Kopanist Yunancadan gelen ezmek, dövmek anlamında bir sözcük. Gerçektende bu yemek bildiğimiz klasik zeytinyağlı bakladan tadı, görünüşü ile oldukça farklı bir bakla yemeği ve bakla ezilerek yapılıyor. Baklaya çok yakışan dereotu ve taze soğan bu yemekte yok. Yerine nane ve sarımsak var.

Kısacası Kopanista değişik bir bakla yemeği, ama Girit Mutfağının klasik bir yemeği ve benim Sevgili Kayınvalidemden öğrendiğim ilk Girit yemeği....


Ye #53 SEBZE etkinliğine gönderilmiştir.

Gereken Malzemeler:

  • Yarım kg.taze sakız bakla ( mümkünse çok taze, küçük boyda olanları tercih edilmeli)
  • 9-10 diş sarımsak (ilave olarak 1 adet taze sarımsakta kullandım)
  • 2 yemek kaşığı dolusu kuru nane ( ilave olarak bir kaç dal taze nane de kullandım)
  • zeytinyağı
  • tuz
  • üzerine yoğurt ( yoğurdun içine istenirse 1 tatlı kaşığı kadar nane karıştırılabilir)

Yapılışı :

  • Geniş bir tencereye su koyup, bir çay kaşığı kadar tuz ilavesi ile kaynamasını bekleyin.
  • Baklaların var ise yan kısımlarındaki kılçıklarını taze fasulye ayıklar gibi ayıklayın. Baklaları bölmeden, kararmaması için unlu, limonlu su içinde bekletin.
  • Kaynayan suyun içine ayıklanmış baklaları unlu suyunu süzerek ve yıkayarak koyup, baklalar iyice pişinceye kadar haşlayın.
  • Haşlanan baklaları suyunu süzerek düz bir zemine alın (geniş bir tepsi içine de koyabilirsiniz).
  • Bıçakla veya çatal ucu ile ezerek parçalara ayırın.
  • Başka bir tencerede soyulmuş, kıyılmış sarımsakları zeytinyağı ilavesi ile güzelce kavurun.
  • Ezdiğiniz baklaları sarımsakların üzerine ilave edip bir kaç kez döndürerek iyice karıştırın.
  • Naneyi ilave ederek iyice karıştırın ocağı kapatın.
  • Ilınan baklaları servis tabağına alıp yoğurt ile karıştırarak servis yapın.


  • Baklaların iyice haşlanması gerekiyor. Çünkü daha sonra sadece bir kaç kez sarımsakla beraber karıştırılacak.
  • Nane dışında başka bir baharat yemeğin tadını bozabilir, ilave edilmemesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder