8 Nisan 2010 Perşembe

GOFRETLİ PASTA ve ESRA'NIN İLK PASTASI

Geçtiğimiz cumartesi yeğenim Esra "hala artık bende pasta yapmak istiyorum ama sayfadan olmuyor, canlı olarak görmem lazım, şeker hamuru alıp sana geliyorum" deyince, bende Esra ve diğer yeğenlerim için çayın yanına birşeyler yapayım dedim. Geçenlerde çocuklar için yaptığım bir kek öyle güzel olmuştu ki; o keki pandispanya olarak kullanıp, şöyle bol kremalı bir pasta yapayım istedim. Ama aceleden mi nedir, ara krema ölçüsünü o kadar az tutmuşum ki, neredeyse 2. kat arada hiç krema yoktu. Bol kremalı olsun isterken alttaki resimden de oldukça iyi anlaşılacağı gibi tam tersi bir şey yapmışım. Gerçi lezzetliydi ama bol kremalı olsaydı çok daha iyi olurdu.

Malzemeler;
(Pandispanya için)

* 3 yumurta,
* 1,5 su bardağı toz şeker,
* 1 su bardağı sıvıyağ,
* 1 su bardağı süt,
* 130 gr bitter çikolata ( benmari usulü eritilmiş )
* 2 yemek kaşığı kakao,
* 1 paket kabartma tozu,
* 2 su bardağı un.
(Ara krema için)
* 2 su bardağı süt,
* 1 yemek kaşığı un,
* 1 yemek kaşığı nişasta,
* 2/3 su bardağı toz şeker,
* 1 paket vanilya,
* 25 gr tereyağı,
* 1 çay bardağı toz badem
Üstü için Kakaolu hazır pasta kreması,
Bir kutu rulo kat gofret.
Hazırlanışı;
1.Pandispanya için yumurtalar ile şekeri beraberce çırpıp köpürttükten sonra, süt, sıvıyağ ve erimiş çikolatayı katarak tekrar çırpın.
2.Un, kakao ve kabartma tozunu bir kaba eleyerek iyice karıştırın ve bu toz karışımı, sıvı karışıma katarak tekrar çırpın.
3.Yağlı kağıt serilmiş dikdörgen bir kek kalıbına karışımı dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.( Pandispanyayı kontrollü pişirin, yaklaşık 35-40 dakikada pişiyor. Ama yinede kürdan testi ile kontrol etmekte fayda var. Fırınlara göre pişme süresi değişebilir ve bu kek az pişince çok güzel oluyor.)kek piştikten sonra iyice soğumasını sağlayıp, enine üç parçaya ayırın.
4.Ara krema malzemesini vanilya, yağ ve badem dışında karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişen muhallebiye vanilya, yağ ve bademi de katarak iyice karıştırın ve mikser ile çırparak biraz soğumasını bekleyin.
5.Ara kremayı kek katlarının arasına sürdükten sonra hazır pasta kremasını üstünde yazdığı gibi hazırlayın ve tüm pastanın üstünü bu krema ile kaplayın.
6.Rulo kat, gofretleri pastanın yüksekliğine göre keserek, pastanın tüm çevresine dizin.
7.Gofretler ile pastanın üst kısmı arasında kalan boşlukları artan krema ile üstünüde istediğiniz gibi süsleyin.

ESRA'NIN PASTASI

Bu pastada Esra ile birlikte yaptığımız pasta. Yani Esra'nın ilk pastası.
Bu pastanın pandispanyası; 5 yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ile yapıldı. 20 cm'lik kelepçeli kalıpta pişirilip soğutulduktan sonra 3 eşit parçaya bölündü. Pandispanya katları şeker şurubu ile nemlendirildikten sonra arasına krema olarak 2 paket Dr Oetker, kakaolu Crem Ole, (üstündeki tarife göre hazırlandıktan sonra) sürülerek pasta tamamlandı. Artan krema ile pastanın üstü ince bir şekilde kaplandıktan sonra buzdolabında soğutuldu ve isteğe göre renklendirilen şeker hamuru ile süslendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder