6 Nisan 2010 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARIM

 Salatalık turşusu;Ben 3 kilo salatalığa 2 pkt hazır turşu kur ve 3 çay bardağı sirke,yarım çay bardağı limon ve 5-6 diş sarmısak kullandım,8 bardak kaynamış soğutulmuş suya 2 pkt turşu kur,sirke ve limonu iyice karıştırıp salatalıkları dizdiğim kavanoza azar azar döktüm..İnşallah güzel olur..
Doğranmış domates konservesi;20 kilo domates ve 2 kilo yeşil biber den yaptım.13 adet büyük kavanoz,2 küçük kavanoz çıktı.Domatesler önce yıkanır sonra kaynayan bir suya batırılıp çıkarılırki kabukları rahat soyulsun.soyulan domatesler küp küp doğranır,isteğe göre yeşil biberlerde ince ince kıyılır,ben 4-5 kavanoz bibersizde yaptım ;yağ koymadan tencerede 5 dakika pişirilir..kaynar vaziyette kavanozlara konup ağzı sıkıca kapatılır ve ters çevrilir,ertesi güne kadar bu şekilde bekletilir,kapak iyice sıkışsın diye,serin bir ortamda saklanmalıdır..
Kırmızı biber turşusu;3 kilo taze kırmızı biber
3 kilo organik domates
1 bardak sirke
3,4 kaşık toz şeker
1 bardak sıvıyağ
maydonoz
isteğe göre tuz
Biberler közlenir,kabukları soyulur,iri iri doğranır,domateslerin kabukları soyulur,dörde beşe,bölünüp fazla ezilmeyecek şekilde,kokusu çıkana kadar pişirilir.ikiside soğuyunca geniş bir kapta sirke,yağ,tuz ,şeker,iri kıyılmış maydonozda eklenerek karıştırılır.şişelere konur,ağızları sıkıca kapatılır ve buzdolabında saklanır.afiyet olsun..
Patlıcan turşusu;5-6 tane (kavanozun büyüklüğüne göre adet değişir,kendiniz karar vereceksiniz)Patlıcan yıkanır,alacalı soyulur,küp küp bir geniş bir kaba doğranır,kırmızı biber,yeşil biber ve 3-4 kabukları soyulmuş domates ve maydonoz doğranır, başka bir kapta 1 bardak sirke,göz kararı tuz, 5-6 diş sarmısak kaynamış soğutulmuş su ile karıştırılır,kavanoza hazırlanan patlıcanlı harç iyice bastırılır,en son üzerine hazırlanan sirkeli suyu dökülür,kapağı sıkıca kapatılır..Karanlık ve serin bir ortama konulur..afiyet olsun..


Buzlukta karnıyarıklık patlıcanlar;Yağlı kağıt serilmiş tepsiye her tarafı fırçayla yağlanmış patlıcanlar dizilir.230 derecelik fırında yumuşayıncaya kadar közlenir..soğuyunca poşetlere konup havası alındıktan sonra derin dondurucuya atılır..Yapılış şeklini bloglardan ve forumlardan araştırdım,ilk defa denedim,hem sağlıklı yağ çekmiyor,hemde etrafa yağ sıçrama derdi yok..kolaycacık yapılıyor,Artık bu yöntemden vazgeçmem evi ağır kızartma kokusu da almadı..Tavsiye olunur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder