7 Nisan 2010 Çarşamba

Klasik Ekmek

Tarif Sofra dergisinin Mart 2009 sayısından. Ben yarım ölçü yapmıştım, belki güzel olmaz diye ama keşke 2 ölçü yapsaymışım. Tadı, kokusu harikaydı.

Malzemeler :
5 su bardağı un
2 su bardağı + yarım çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı (silme) kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
susam, çörek otu, haşhaş tohumu

Yapılışı :
Yarım çay bardağı ılık suya kuru maya ve tozşeker eklenip karıştırılır ve kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletilir. Un ve tuz geniş bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılır. Erimiş maya eklenir, azar azar ılık su ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan hamur yağlanmış derin bir kaba alınır. Üzeri streç filmle kapatılıp, oda sıcaklığında hamur iki katı kabarana kadar bekletilir. Daha sonra hamur unlu zeminde tekrar yoğrulup 4 eşit parçaya bölünür. Hamurlara somun şekli verilip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine keskin bir bıçakla birer çizik atılıp, su sürülür. Susam, çörek otu ve haşhaş tohumu serpilerek 20 dakika daha tepside mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. (Ekmeğe batırılan bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.)

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder