7 Nisan 2010 Çarşamba

MERCİMEKLİ HAŞHAŞLI RULO BÖREK



Bu böreği sevdiğim Afyonlu bir arkadaşımın annesinden öğrenmiştim orjinalini Afyon bükme böreği diye biliyorum. Gerçekten çok güzel oluyor. Denemenizi öneririm:) Tabi bu börek usta ellerde daha farklı oluyordur. Benimkisi özetlenmiş hali;)



MALZEMELER:



Hamuru için :



1 Paket yas maya (25 gr)

1 Su bardağı ilik su

1 Su bardağı sıvıyağ

1 Su bardağı süt

3- 4 Yemek kasigi toz seker

1 çay kasigi silme tuz

Aldiginca un





İçi için: :


1 Kase ezilmiş haşhaş

1 Çay bardağı haslanmis yesil mercimek

1 Küçük sogan(şart değil)

Tuz , karabiber, pulbiber

Br tutam kıyılmış maydanoz



YAPILIŞI:

Önce mercimeği haşlayalım ve ince kıydığımız soğanlarla soteleyelim. Pişince de baharatlarını ve maydonozu ekleyelim. Diğer taraftan hamurumuzu yapalım. Bunun için derin bir kasede ılık suyla mayayı eritelim. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım. Bir kadar hamurun mayalanmasını bekleyelim. Hamurumuz mayalandıktan sonra düz bir zemine alıp biraz daha yoğuralım ki hamurun gazı çıksın. Sonra hamurumuzu iki eşit parçaya bölelim ve dikdörtgen olacak şekilde açalık. Ne çok ince ne de kalın olsun. Açtığımız hamurun üzerine sıvı yağ ile karıştırdığımız haşhaşı sürelim ve hamuru katlayalım. Elimizle tekrar biraz yoğuralım. Ki haşhaşları hamur iyice içine alsın.

Ondan sonra hamurumuzu tekrar dikdörtgen açıp üzerine haşhaşlı karışımı sürelim. Onun da üzerine mercimekli karışımımızı sürüp rulo biçiminde saralım ve iki santim genişliğinde keselim.























Yağladığımız fırın tepsimize dizelim. 15-20 dakika kadar da tepside mayalanmasını bekleyip 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder