7 Nisan 2010 Çarşamba

MISIR EKMEĞİ (DARI ÇÖREĞİ)




Herkese hayırlı cumalar...

Çok lezzetli ve çok kolay bir ekmek yada çörek getirdim sizlere..

Mısır ekmeği kahvaltılara tereyağı ile yemesine bayılırım. Babadağlılar buna darı çöreği derler, küçüklüğümde rahmetli anneannem sacın üzerinde birsürü darı çöreği yapardı. Sonra girilmeyen bir odanın ortasına sofra bezini serer çörekleri üzerine dizer ve örterdi.

Şimdi teflon tavada yapıyoruz kim uğraşır sacla macla bu zamanda, zaten kaç kişinin imkanı varki..

Annem çok yapar darı çöreğini, misafirliğe yada bir ziyarete giderken hemen yapar götürür.

Ben kahvaltıya bir misafir geleceği zaman yada melihle beraber kahvaltı yaptığımız zamanlarda hemen hamurunu mayalayıp iki dakikada pişiriveriyorum.(Bu ekmekleri daha 2 saat önce yaptım oğlumla birlikte yedik:)

Ocaktan aldığımız ekmeğin arasına bol tereyağını sürünce offf müthiş olur, aslında çok kişi zeytinyağı ve salça ile yer ama ben tereyağını daha çok severim tereyağsız yaşayamam:))

Yapılışana gelince..
3 su bardağı mısır unu.
3 su bardağı normal un.
1 paket İnstant maya.
1 tatlı kaşığı tuz.
3 yemek kaşığı şeker.
ve ılık su
Beraber yoğurulur resimde de görüldüğü gibi çok katı olmayan bir hamur yapılır.
Hamur ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.

Teflon tava ocağa koyulur ocak açılır tava ısıtılır. Tavaya biraz mısır unu serpilir.
Su ile ıslatılmış büyük servis kaşığı ile dolu dolu bir kaşık hamur alınır tavaya kuyulup üzerinden ıslak kaşık ile bastırılır ve yuvarlak şekil verilir çok bastırmayın incelmesin.

Düzeltilen hamurun üzerine hemen susam serpilir ve elimizle susmalar biraz bastırarak yapıştırılır.
Bu arada ocak kısık olmamalı büyük ocak ve açığa yakın olmalı duruma göre ayarlamalısınız.(ben açık olsun dedim diye yanmasın çörekler:)
Altı kızarınca spatula ile kaldırıp ters çevrilir çevirirken dikkat edin hamurun üstü yumuşak olduğu için dikkatli çevirmelisiniz.

Çevirdikten sonra spatula ile şöyle kenarlarından daire şeklinde basrırın yumuşak hamur tavaya yapışsın havada kalmasın, kenarlarıda tavayla temas edip kızarsın.
Çöreğimizin susamlı tarafıda kızardıktan sonra ocaktan alın bir sofra bezinin üzerine koyun ve üzerini sofra ile örtün.
Artık darı çörekleri tüketilmeye hazırlar bu ölçüden 5 tane çörek çıkıyor, küçük yada büyük olunca adet değişir tabiiki.
Hepinize afiyet bal şeker olsun amman sakın kilo olmasın:))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder