6 Nisan 2010 Salı

Mumbar Dolması

Mumbar Dolması

Bu yemek babamın ailesi tarafından çok sevilir ve rahmetli amcamın eşi Müzeyyen yengem tarafından uzun zaman önce hazırlanmıştı ama bir türlü yayınlayamadım.Benim hiç yemediğim ama evdekilerin çok sevdiği yöresel bir lezzet...

Hazırlanışı biraz zahmetli,ama tadını bilenler bayramlarda ve özel günlerde mutlaka hazırlarlar.
Aslında anlatmakla olmayabilir her karesini fotoğraflamak lazım .Bir çok kişiye değişik gelecektir,kokoreç yeniliyor ama mumbar görüntü açısından biraz farklı...

Malzemeler
- 2 adet koyun mumbarı (temizlenmiş )
- 300 gr. kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 20 gr kuyruk yağı
- 2 çorba kaşığı tatlı biber salçası
- 2 yemek kaşığı isot
- 1 orta boy ince doğranmış kuru soğan
- 2 su bardağı su
- nane
- tuz
- karabiber

Hazırlanışı:
Mumbarın hazırlanması:
1- Mumbar iyice yıkanarak ters çevrilir.Ters çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovulur.
2- Mumbarlar tuzlu suda 2-3 saat kadar bekletilir ve tekrar yıkanır.

İç harcı:
1- Pirinç,kıyma,kuyruk yağı,soğan,tuz,karabiber ilavesi yapılır ve dolma harcı gibi hazırlanır.
2- Mumbarlar ters çevrilir ve yağlı tarafı dışa gelicek şekilde içi doldurulur.( ucuna bir huni takılarak harc buradan içeri doldurulur.biraz el mahareti gerekmektedir.)
3- Karışım mumbarın içine çok fazla doldurulmamalı,çünkü pişince içindeki malzeme şişmektedir.
4- Mumbarın içi yeteri kadar dolunca iple iki ucu bağlanır.Tencereye dizilen mumbarın üzerine sos olarak; 2 su bardağı su,biber salçası,isot,tuz,bir yemek kaşığı nane koyularak mumbarın üzerine dökülür.
5- Kısık ateşte 45 dakika pişirilir ve sıcak olarak servis edilir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder