6 Nisan 2010 Salı

Orangen-Pistazien Kuchen / Portakallı,Antep Fıstıklı Kek

Bu kekim yine doğaçlama olarak yapılmıştır.Nasıl mı??Dün iş çıkışı eve geldiğimde annecik benden kek ve kurabiye istedi..Bende çok yorgun olduğumdan, kitap karıştırmak işime gelmedi.Hemen ortaya malzemeleri çıkartıp fikrimin gelmesini bekledim..Fikrimde gelince, bu yumuşaçık nefis aromalı kek ortaya çıktı..İsim anneside nacizane benim..

Zaten kekin temeli aynı değil midir? Un,şeker,yağ temeline eklenen diğer yan ürünler..Aslında kekler hakkında yazılacak çok şey yok.Fakat eklenecek çok değişik ürün ve yapılış şekli var.Neyi nerede nasıl? Katı mı,sıvı mı? Yumurtaların ısı değerleri,kalıpların hangi ısılara daha çok dayanıklı oluşları,kalıplar sabitse kekin piştikten sonra nasıl kolay çıkması,hangi tür keklerin daha çok kabaracağı,Çikolata,kakao ve nişasta nerede nasıl kullanılmalı,hangi kurabiye hamurlarının kaç derecede ne kadar kalmaları, vs'ler. gibi..!Konular uzar gider,paylaşımlar ise hiç bitmez..Bu yüzden,ben bu konuda ahkam kesmek istemiyorum haddim olmayaraktan..

Kekim çok beğenilmiş..Annecik iş yerimi arayarak kekin tarifini istedi benden..Anneciğin bugün misafiri vardı..Bunun yanı sıra aniden Trabzon'dan gelen misafirlerde evimize renk kattılar..Eve geldiğimde kekimden 2 dilim kaldığını görmekde beni çok mutlu etti..Şimdi aşağıda kekin içersine neler katıldığına ve nasıl yapıldığına göz atalım mı?
8
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı krema (250 ml)
1 paket vnilya
minicik tuz
150 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 portakal kabuğu rendesi
3 damla portakal esansı
1/2 portakalın suyu
1 çay bardağı A.fıstığı tozu
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzerinin gussu için
3 yemek kaşığı portakal suyu
1,5 çay bardağı pudra şekeri
7
Hazırlanışı
*Şeker,yağ,vanilya,portakal kabukları,tuz çırpılır.
*Yumurta sarıları teker teker eklenip yaklaşık 3 dk çırpılır.
*Portakal suyu,esansı eklenip çırpılır.
*Yumurta akları çırpılıp kremaya eklenip tekrar çırpılır ve karışıma eklenip çırpılmaya devam edilir.
*Un kabartma tozu elenip karışıma eklenip tekrar çırpılır.
*Kalıp tereyağ ile yağlanır.
*Karışımdan 7-8 yemek kaşığı ayrılıp kalanı kalıba dökülür.
*Ayrılan karışıma fıstık tozu eklenip çırpılır ve hamurun üzerine yayılır.
*Kaşıkla kalıbın tabanına değmeden karıştırılır.
*Kalıp hoplatılıp hamurun eşit yayılması sağlanır.
*175 C de ki ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk pişirilir.
*Kürdan yardımı ile pişip pişmediği kontrol edilir.
*Piştikten sonra ılıtılıp servis tabağına çevrilir.
*Guss hazırlanıp üzerine dökülür.
*Dilediğiniz şekilde süslenir.
5
Sizlerde farklı kalıplarda veya muffin kağıtlarında bu keki hazırlayabilirsiniz.
4

1 2 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder