7 Nisan 2010 Çarşamba

RUŞEYM NEDİR...




Geçen gün anneme gittiğimde "baksana bu şeyi amcan almış ama ismini unuttum buğdayın çok vitaminli yeriymiş" diye kasede ruşeym getirdi. Yediğim zaman damağıma biraz tatlımsı biraz da taze bakla ve bezelyeye çiğ yediğimizde ki o kekremsi tat geldi.
Çoktan beri ruşeymli un alıp ekmek yapmayı düşünüyordum ki ruşeymin kendisini buldum:) Sağolsun amcam banada 1 kg ruşeym aldı:) Artık bütün hamur işleri ruşeym katkılı yapılcak...
Rüşeym (İngilizcesi wheatgerm), buğdayın embriyosuna verilen ad. Buğdayın özü olarak da biliniyır. "Doğanın altın sırrı" denilen ruşeym, besin ve lif değeri çok yüksek olan bir madde. İçinde Vitamin E, folik asit, fosfor, thiamin, çinko, demir magnezyum ve muhtelif yağ asitleri bulunuyor. 1000 kg buğdaydan ancak 1 kg Ru-Sheım elde edilebiliyormuş. oğulcuk anlamındadır.
Rüşeym buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir Madde.. Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte bu bölüm. Geleneksel değirmen sistemlerinde Rüşeym "kepek pasajı" dediğimiz bölümden elde ediliyor.


Gıda değeri çok yüksek olan bu madde bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmı...
Ancak beyaz un, buğdayın içindeki kepekle ruşeymin dışarı alınması suretiyle yapılıyor. O nedenle de beyaz unu, buğdayın en elzem lif ve besin unsurlarından arındırılmış bir un olarak düşünmek gerekiyor. Ruşeymin ömrü kısa ve çabuk ekşiyor bu yüzden ruşymi ve ruşeymli ekmek yptığınızda ekmeği dolapta saklamak gerekiyor..

KULLANIM ŞEKİLLERİ : Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyorRUŞEYMİN (BUĞDAY ÖZÜNÜN) FAYDALARI :

Yaşlılığı Geciktirir : İçerdiğ, E vitamininden dolayı, yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar. Mükemmel bir E vitamini deposudur.

Kalp için Çok faydalıdır : Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.Sinir Sistemi için çok faydalıdır : Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.

Güzelliğinize Güzellik katar : Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor.

Kısırlık için faydalıdır : Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

Mükemmel Bir Afrodizyaktır : Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahip. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor.

* Buğday özü, (Ruşeym) her yaş grubunda kullanılabilir. Yemek pişirken, baharat yerine buğday öüzü katılabilir.

* E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

ÖNEMLİ UYARI : Çölyak hastalarının ve lif kullanımında sakıncası olanlar için, kullanması uygun değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder