7 Nisan 2010 Çarşamba

Sarma Börek

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200gr. lor ya da beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 yumurta akı

Arasına sürmek için;
200 gr. yumuşak margarin (Ben Becel kullandım.)

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Süt bir kapta (cezve olabilir.) biraz ısıtılıp ılık hale getirilir. Toz şeker ve maya süte ilave edilip, karıştırılır ve mayanın kabarması beklenir. Un yoğurma kabına alınarak, ortası havuz gibi açılır. Yoğurma kabına mayalı süt, tuz, sıvı yağ eklenip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Gerekirse tekrar un ilave edilebilir. Hazırlanan hamur iki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Aralarına oda sıcaklığında yumuşayan margarin sürülerek üç yufka üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya da margarin sürülerek 16 eşit üçgen elde edilecek şekilde kesilir. (Önce (+) şeklinde kesilir ve her bir üçgen dörde bölünür.)
Peynir, ince kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Hazırlanan iç malzeme üçgen parçaların geniş kısımlarına paylaştırılır. Börekler rulo şeklinde gevşekçe sarılarak, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde 30 dakika daha mayalanması için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, (İsteğe göre susam, çörek otu serpilebilir.)önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder