6 Nisan 2010 Salı

Tahinli Çörekler




Tahine yolculuk susam tohumlarının kabukları ayrılıp, kavrulmasıyla başlar. Kavrulan tohumlar değirmende ezilir ve tahin elde edilir. Yüksek besleyici değeri olan tahini mutfağımızda sıkça kullanırız. En çok da pekmezle anılır, biraraya geldiklerinde tadına doyum olmaz. Tek başına pek yenmez, acımsı bir tadı olduğu için. Katıldığı tüm malzemelere de çok hoş, hafif tatlı bir lezzet verir. Helvası, çöreği sevilerek yenir, artık kekler kurabiyeler yapıyoruz tahinle. Soslara ve diplere sıkça katılır. Antalyalıların meşhur mezesi hibeşe ana malzeme olmuş, humusa ve fasulye piyazına katılmış.

Bizim evde de çocukların uyumamak için son bahaneleridir tahin pekmez ikilisi.
-Acıktım, tahin pekmez yiyelim mi?
Bir de tahinli çörek. Şeker kattığımdan kete gibi oluyor ve beslenme çantalarımızda yerini alıyor.

Malzemeler:


Yarım kâse yoğurt
Bir kâse eritilmiş margarin
2 yumurta
Aldığı kadar un
Tahinli Harç İçin:
Bir kâse tahin
Ceviz içi




Hamurun malzemeleriyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. Bu hamurda kabartma tozu yok. On onbeş dakika dinlendirdiğimiz hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler koparalım ve hafifçe unlanmış tezgâhta yemek tabağı büyüklüğünde açalım.
Tahine ekleyeceğiniz şekerin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayın. Bizim çocuklar tatlı seviyorlar ben de ona göre katıyorum. Şekerle tahini iyice karıştıralım, açtığımız hamurun üzerine kaşıkla dökelim ve ceviz içi serpiştirelim. Bir kenarından tuttuğumuz hamuru içe doğru kıvırarak rulo yapalım. Sonra ruloyu gül böreği yapar gibi kendi çevresinde dolayıp, boşta kalan ucunu çöreğin altına doğru sıkıştırıverelim, üzerine merdaneyle biraz bastırıp yayvanlaştıralım. Tepsiye alıp, üzerlerine yumurta sarısı sürelim, susam, çörekotu serpip sıcak fırında pişirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder