5 Nisan 2010 Pazartesi

Tavuklu-Mantarlı Islama Börek




Malzemeler:
3 adet yufka
1 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

İçine;
350-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
200gr. kültür mantarı
1 kase haşlanmış bezelye
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, karabiber

Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
tuz

Ayrıca:
1 su bardağı tavuk suyu (Böreği ıslatmak için)

Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış tavuklar bir tencereye alınıp, su ve tuz eklenerek haşlanır. Kabukları soyulup, iyice yıkanan mantarlar dörde bölünerek limonlu suda haşlanır.
Bir tencereye tereyağı alınıp, eritilir. Un eklenerek, un kokusu gidinceye kadar kavrulur. Soğuk süt eklenir ve topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir, tuz eklenir. Beşamel sosun içine haşlanan tavuk ve mantar, haşlanmış bezelye ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenip karıştırılır, tuz ve karabiberle tatlandırılır.

Çukur bir kapta yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpılarak sos hazırlanır. Birinci yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş kare ya da dikdörtgen fırın tepsisine yayılır. Hazırlanan sosdan fırça yardımıyla her tarafına sürülür. Yufkanın birinden tepsi büyüklüğünde bir kare ya da dikdörtgen kesilir. Böreğin üstünü kapatmak için bir kenara ayrılır. Diğer yufkalar bölünerek ve her bir katına hazırlanan sosdan sürülerek tepsiye yerleştirilir. Kenardaki fazlalıklar da üzerine kapatılır ve sos sürülür. Son olarak ayrılan kare ya da dikdörtgen yufka tepsiye serilir ve onun da üzerine sos sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine kaynar haldeki tavuk suyundan gezdirilir. Biraz ılınınca hazırlanan tavuklu harç üzerine yayılır ve sıkıca rulo yapılır. Tepsideki yağlı kağıt rulonun üzerine kapatılır ve 15 dakika kadar tekrar pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder