8 Nisan 2010 Perşembe

Ye # 47 Soğuk İkramlar veee Son Durak

Etkinliğimizin son tarifleri Ankara'dan katılan, henüz blogu olmayan Firdevs Ünsal Uyar arkadaşıma ait. Deneyip, beğendiği ve fotoğrafladığı tarifleri etkinliğe göndererek bizlerle paylaştı. Umarım kendisini en kısa zamanda blogcu olarak aramızda görürüz. Arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Kendisiyle hemşehri olmaktan gurur duyuyorum. Ben Zonguldak'ta iken henüz küçük bir çocuktu. Şimdi büyümüş, becerikli bir hanım olmuş, Maaşallah.....
Çilek Soslu Yalancı Tavuk Göğsü
Malzemeler:
150 gr margarin,
1 su bardağı un, 1 kaşık nişasta,
1,5 su bardağı şeker,
1 paket vanilya,
1 litre süt

Üzerine: 250 gr çilek

Yapılışı:
Orta boy tencerede yağı eritin. Un ve nişastayı ekleyip biraz kavurun. Sonra kalan malzemeleri de ekleyip yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp mikser ile birkaç dakika karıştırın. Geniş bir borcama yayıp, buzdolabında soğutun. Çileği robottan geçirin, dilerseniz bir miktar da şeker ilave edin. Soğuyan tavuk göğsünün üzerine yayıp servis yapın.



KÜMBET PASTA

Malzemeler;
Keki için;
4 yumurta·
1 su bardağı un·
1 su bardağı şeker·
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya·
2 çorba kaşığı kakao
1 yemek kaşığı sıvıyağ

Kreması için;·
3 çorba kaşığı margarin·
1 su bardağı un·
1 su bardağı toz şeker·
1 paket vanilya·
1lt. süt
1 çay bardağı kadar damla çikolata(kremayı hazırladıktan sonra içine karıştırılacak)
un, şeker ve sütü muhallebi gibi pişirin. Piştikten sonra sıcakken içine yağını atıp iyice çırpın ve soğumaya bırakın soğuduktan sonra mikserle 10,15 dakika kadar çırpın kıvamı çok daha güzel ve lezzetli oluyor.Damla çikolatalarımızı da ilave edip dolapta biraz sertleşmesi için bekletiyoruz.

Üzeri için:·
½ paket sade kremşanti·
½ paket kakaolu kremşanti ·
İsterseniz kremşanti yerine çikolatalı sos kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Bir kabın içerisine toz şekeri ve yumurtaları koyup mikserle beyaz köpük olana kadar çırpıyoruz. Sıvıyağı a ilave ettikten sonra un,kabartmatozu,vanilya,kakaoyu başka bir yerde karıştırıp yumurtalı karışıma ilave edip karıştırıyoruz. Yğladığımız kelepçeli kalıba karışımımızı koyup önceden ısıttığımız 175 C fırında pişiriyoruz. Kekimiz piştikten ve soğuduktan sonra ortadan ikiye kesiyoruz. Derin bir kase içerisine kekimizin bir parçasını yerleştiriyoruz üzerine hazırladığımız kremamızı koyup kekimizin ikinci katını üzerine yerleştiriyoruz. pastamızı 1 gece buzdolabında bekletiyoruz ve servis yapacağımız zaman yuvarlak bir tabağa ters çevirip koyuyoruz. Üzerini süslemek için kremşantilerimizi hazırlayıp krema sıkma torbası ile üzerine istediğimiz şekillerde sıkıp pastamızın her tarafını kaplıyoruz.Afiyet olsun.





Meyveli Yaş Pastalar

Tarifi Çilekli Pasta ile aynı, çilek yerine muz ve kivi kullanıldı.



ÇILEKLI YAŞPASTA
Gerekli Malzemeler : (18 – 20 cm’lik çember kalıp için)
Pasta Keki
• 4 yumurta (oda sıcaklığında)
• 1 su bardağı (170 gr) toz şeker
• 1 su bardağı (110 gr) un
• ½ su bardağı (50 gr) nişasta
• 1 paket vanilya
• 1/2 çay kaşığı limon suyu
• 1/2 çay bardağı sıcak su

1. Fırın ısısını 170 dereceye ayarlıyoruz.2. Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırıyoruz. Yumurta beyazlarını derin bir kapta mikser ile çırpıyoruz.3. Hafif köpüklenmeye başladığı zaman limon suyunu ilave ediyoruz. Çırpmaya devam ederken şekerin yarısını ekliyoruz. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kadar katılaşana dek iyice çırpıyoruz.4. Yumurta sarılarını kalan şeker ile birlikte mayonez rengi ve kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz. Çırpma işlemine devam ederken 1/2 çay bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz. (4-5 dakika sürüyor)5. Önce yumurta sarılarını daha sonra ayrı bir yerde elediğimiz un, nişasta ve vanilyalı kuru karışımı tahta kaşık yardımı ile yumurta aklarının olduğu karışıma çırpmadan ve fazla karıştırmamaya özen göstererek ekliyoruz.6. Tabanına yağlı kağıt serip çevresini sadece unladığımız çember kalıbımıza dökerek yaklaşık 40 -45 dk. pişiriyoruz.
Ara kat
• 3 su bardağı süt
• 1/4 su bardağı un
• 1/2 su bardağı nişasta
• 1/2 su bardağı toz şeker
• 1 yumurta sarısı
• 1 paket vanilya
• 500 gr doğranmış çilek

1. Öncelikle yumurta sarısı ve şekeri çırpıyoruz. Un ve nişastayı ilave ediyoruz2. Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir kıvam alan karışımı ocağa yerleştirip kaynayana dek karıştırıyoruz.3. Ocağın altını kapadıktan sonra içine vanilyayı ilave ederek hızlıca çırpıyoruz. Ben bu işlemi çırpma teli ile yapıyorum çünkü pütürlü olmayan düzgün bir karışım oluyor. Aynı işlem mikser ile de uygulanabilir.4. Kremamızı arada sırada karıştırıp üzerinin kabuk bağlamasını önleyerek oda sıcaklığında soğutuyoruz.

Kaplama
• 100 ml sıvı krema• 1/2 su bardağı pudra şekeri
• 150 gram bitter çikolata rendesi

1. Krema ve pudra şekerini mikser ile 6-7 dakika çırpıyoruz.2. Yaklaşık yarım saat buzdolabında tutarak pastaya sürülebilir şekilde koyu bir kıvam almasını sağlıyoruz.Bu tarif ile ilgili notlarım :
• Pasta kekini tel ızgara üzerinde soğuttuktan sonra levye ile üçe bölerim.• Üst kısmın düzgün olması için katlara böldükten sonra taban kısmı üste gelecek şekilde yani pasta kekini ters çevirerek kullanırım.• Kremanın her tarafa eşit yayılması ve kenarların düzgün olması için kremayı mutlaka keki katlara ayırdıktan sonra tekrar çember kalıbın içine yerleştirip sürerim. Krema sürme işlemi bittikten sonra kalıbı çıkarırım. Bu aşamada kekin etrafını pişirme kağıdı parçaları ile kaplamak işimiz bittiğinde çıkarmak temiz bir görünüm oluşmasını sağlar.• Sıvı krema ile pastayı kaplarken kremanın her tarafa eşit şekilde yayılmasına dikkat ederim.• Bu kek çok yumuşak ve güzel kıvamlı olduğu için ıslatmaya gerek duymam.• Ara kata krema sürüp çilek serpiştirdikten sonra bütünlüğün daha iyi olması için tekrar kaşıkla hafifçe krema gezdiririm.




AŞURE
Aşure için gereken malzemeler:
yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı,
yıkanmış ve ufak ufak doğranmış 50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker
hazırlanması:
1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin. 4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.

PROFITEROL -EKLER

Malzemeler :
1 su bardağı su
1 su bardağı un
yarım paket margarin(125 gr)
3 yumurta

İç kreması;
2,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya

Üzerine;
1 kare paket eritilmiş bitter çikolata(80 gr)
1-2 yemek kaşığı süt

Ben profiterolü genellikle çayın yanında ikram ettiğim ve kıtır sevdiğim için bitter çikolata döküyorum. (Şekil olarak yuvarlak değil de uzun yapsam bu haline ekler de denebilir) İstenirse çikolata sos pişirilip, bol soslu yapılabilir. Ama sos servis edilmeden hemen önce dökülmelidir, aksi halde profiterol yumuşuyor.

Yapılışı :
Su ve margarini bir tencereye koyup, orta ateşte kaynatın. İçine unu döküp, tahta kaşıkla hızlıca karıştırın. 1-2 dakika içinde un toparlanıp hamur oluşacaktır. Bu hamuru soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 3 yumurtayı birer birer kırıp, karıştırarak hamura yedirin. (Bir yumurtayı iyice yedirmeden kesilikle diğerini eklemeyin) Yumurtaları iyice yedirdikten sonra yoğun ve yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Yumurtaları yedirme işlemini mikserin spiral şeklindeki yoğurma uçlarıyla yapıyorum, tahta kaşıkla da yapabilirsiniz ama biraz yorucu oluyor.
Fırını 180 derecede ısıtın.Hamurdan kaşık yardımıyla bir parça koparın. Ve başka bir kaşık yardımıyla yağlanmış tepsiye koyun. (Mümkünse elinizi değdirmeyin, çünkü çok yapışan bir hamur. Ayrıca hamuru elinize alıp yuvarlamaya çalışırsanız iyi kabarmayabiliyor) Hamurların şeklinin bozuk olması çok önemli değil, çünkü pek özgür kabaran bir hamur, pişerken istediği gibi şekil alıyor:)
Bu ölçüden yaklaşık 18-20 adet çıkıyor. Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup kızarana kadar pişirin. (35-40 dakika)
İç kreması için, vanilya hariç diğer malzemeleri tencereye koyup, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ve ılınmaya bırakın. Ilınan kremaya vanilyayı ekleyip, çırpma teliyle biraz karıştırın. Pişen profiterol hamurlarını ortadan keserek arasına krema koyun.
Bitter çikolatayı kırıp, bir cezvenin içine koyun ve üzerine 1-2 kaşık süt ekleyin. Cezveyi su dolu bir başka kabın içine oturtup, ocağa koyun ve çikolatayı eritin. Bir çay kaşığı yardımıyla profiterolün üzerine dökün.
Hamurun iyi kabarması için püf noktalar
* Yumurtaları, hamura birer birer, iyice yedirmek.
* Hamuru tepsiye kaşık veya krema torbası yardımıyla koymak.
* Fırını mutlaka önceden ısıtmak.




REVANİ

Malzemeler:
4 yumurta
yarım çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı irmik
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı yoğurt
5 çay bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak ceviz içi
Şerbeti:
3 su bardağı şeker+ 3 su bardağı su
Hazırlanması:
Yumurta ve şekeri çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve kek kıvamında bir hamur elde edin. Karışımı yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine yayıp 175C'de üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Şerbeti için su ve şekeri ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatın. Ocaktan almadan 1-2 damla limon suyu ekleyin. Tepsiyi fırından çıkartır çıkartmaz üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirin. Ilık şerbeti de revaninin üzerine gezdirin. En son hindistan cevizi ile süsleyin






LİMONLU SÜTLAÇ
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 litre süt
1,5 su bardağı tozşeker
2,5 yemek kaşığı nişasta
1 limon kabuğu rendesi
1 tutam tuz

Yapılışı :
Pirinci yıkayıp tencereye alın. Üzerine 3 bardak su ve bir tutam tuz ilave edip, kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen pirincin üzerine süt ve şekeri ekleyip karıştırın. Orta ateşte, arada bir karıştırarak 5-10 dakika kaynatın. Nişastayı biraz soğuk su ile ezip kaynamakta olan sütlaca incecik akıtarak ve hızlı hızlı karıştırarak yedirin. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Limon kabuğu rendesini ilave edip, karıştırın. Kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder