5 Nisan 2010 Pazartesi

Yumurtalı Ekmekler


Hafta sonları kahvaltı önerileri gelenekselleşecek gibi görünüyor Narince'de. Bizim evde kahvaltı peynir zeytinle geçiştirilmedi hiçbir zaman. Hamurişleri; haftada bir kez sıkma- aybörek ikilisinden birisi mutlaka, kolaya kaçmışsam hazır yufkadan börekler,mevsime göre menemen, domates soslu biber kızartmaları, bazen közlenmiş bahçe biberleri, yumurtanın ya piyazı ya kıymalısı, peynirle uydurulmuş ezmeler olur kahvaltı soframızda. Akşama ne pişirsemin dışında sabaha ne yapsam sorusu da meşgul eder kafamı. Fırtınalı, yağmurlu bu pazar sabahında haylaz Umut'u servise bindirdim, sıkma için hazırlığa başlarım birazdan.

Bugün tarifini vereceğim yumurtalı ekmekler kreşlerde ekmek balığı diye geçer çoğunlukla. Evde biriken bayat ekmekleri kullanmanın en bilinen yolu. Bu kadar güzel yapmayı sevgili eşimden öğrendim. İlk yıllarda hep o yapardı bize. İşin en önemli noktası yağı yakmadan, tavayı sık sık sallayarak, ekmeklerin yapışmasına izin vermeden pişirmekte. Tereyağ kullanacaksınız, parça parça tavaya atacaksınız, tava tabii ki teflon ve ne çok kızgın, ne çok ılık . Tavayı her seferinde kağıt havlu ile silip kırıntı kalmamasını sağlayın yeter.




İşte ekmekleri batıracağınız harcın ölçüleri:
  • 3 yumurta
  • 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Bir çimdik tuz
Harcı iyice çırpın. Dilimlediğiniz ekmekleri önlü arkalı batırarak tavada anlattığım gibi pişirin. Çay, peynir, domates iyi gider yanında yarasın, afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder