8 Nisan 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Yer Elması

Zeytinyağlı yemekler bizim evde çok sevilir. Her zaman soframda mutlaka bir zeytinyağlı yemek olmalıdır. Yer elması da bunlardan biri. Bu yemeğin bana göre tek zorluğu yumru yumru köklerinin kabuklarını soymak. Çok kez pazardan aldığım için mümkün olduğunca düzgün kökleri seçmeye çalışıyorum biraz daha işimi kolaylaştırmak için.
Gereken Malzemeler:
  • 1 kg yer elması
  • 2 adet havuç
  • 1 adet (orta boy)patates
  • 1 orta boy soğan( ilave olarak 3-4 adet taze soğanda koydum)
  • 2 diş sarmısak
  • 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet portakalın suyu
  • 2 adet kesme şeker
  • kaşığın ucu ile domates salçası ( istenirse)
  • tuz
  • üzerine dereotu
Yapılışı:
  • Soğanları yemeklik doğrayıp halka halka kesilmiş havuçlar ve küçük parçalar halindeki sarmısaklarla beraber zeytinyağında iyice kavurun. Üzerine çok az salçayı ilave edin.
  • Üzerine önce küçük doğranmış patatesleri ilave edip bir iki kez döndürün.
  • Daha sonra istediğiniz şekilde kestiğiniz yer elmalarını da ilave edip yarım portakalın suyunu, kesme şekeri ve çok az miktarda suyu ilave ederek orta ateşte yemeği pişirin.
  • Piştikten sonra 1 kaşık zeytinyağı ve kalan portakal suyunu ilave edin.
  • Soğuduktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

  • Tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi piştikten sonra yemeğin üzerine gezdirilen bir kaşık zeytinyağı yemeğin daha parlak görünmesini sağlıyor.
  • Annemden gördüğüm şekilde tüm zeytinyağlı yemeklere hafif pembeleştirmek için kaşığın ucu ile salça koyuyorum. Sizin istediğinize ve alışkanlığınıza bağlı olarak koymayabilirsiniz.
  • Bu yemeğe dereotu çok yakışıyor tıpkı kabak yemeklerinde olduğu gibi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder