7 Nisan 2010 Çarşamba

Çavdar Ekmeği


Malzemeler :
1,5 su bardağı ılık su
1 küp yaş maya (42.gr.)
1 tatlı kaşığı tozşeker
3,5 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı beyaz un
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine;
beyaz un
Yapılışı :
Maya tozşeker eklenmiş ılık suda eritilir. Çavdar unu, beyaz un ve tuz karıştırılıp, ortası havuz gibi açılır. Ortasına eritilmiş maya ve yağ dökülür. İyice özleşinceye kadar yoğrulur ve ılık bir yerde 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Tekrar yoğrulup, ikiye bölünerek yuvarlak ekmek şekli verilir. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine hafifçe beyaz un serpilip, bir bıçağın ucuyla fazla derin olmayan çizikler yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Ekmeğin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol edebilirsiniz. Bıçak temiz çıkıyorsa ekmek pişmiş demektir.
Afiyet olsun.
Maya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder