7 Nisan 2010 Çarşamba

Kırmızı Mercimek Çorbası

-Çorbaların hası,
-Süper bir çorba,
-Mercimek çorbasından başka çorba tanımam...


Bu sözler zeytinyağlı portakallı kerevizde anlattıklarıma ne kadar zıt değil mi? Ama bu sözler yemek konusunda seçici olmayan bizlere ait değil. Bu ifadeler kızkardeşimin eşi, bu bloğun sıkı takipçisi Ercan’a ait.
Bizler her ne kadar yemek seçmesekte, güzel yapılan her yemeği yesekte annemin üçüncü çocuğu:) Ercan yemek konusunda çok seçici.
Annemin bayram, iftar sofralarında, aile yemeklerinde çorba, mutlaka mercimek çorbası olmalıdır. Diğerlerini yemez mi? Yer tabii ki , hatta bir şey söylemez. Ama biz onun “ keşke mercimek çorbası olsaydı “ diye içinden geçirdiğini tahmin edebiliyoruz.
Üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı acı biber olursa değmeyin Ercan’ın keyfine yanında da bol limon…
Bugün O’nun doğum günü, aynı zamanda evlilik yıldönümleri. Bu sayfadan mutlu yıllar, nice yaşlar diliyorum….

Tüm mercimek çorbaları senin olsun….

Gereken Malzemeler
*1 su bardağı kırmızı mercimek
*2 adet havuç
*1 adet patates
*1 adet kuru soğan
*Et suyu veya Süt

Yapılışı:
Mercimekleri suda iyice yıkayın. İri parçalara bölünmüş soğan, kabukları kazınmış ve doğranmış havuç, yine küçük parçalara ayrılmış patateslerle, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su koyarak pişirin.

Kabarmaması için tencerenin kapağını açık tutun. Ayrıca mercimekler piştikçe suyu çekip kabaracağı için su ilavesi gerekecektir.

Bütün malzemeler iyice pişince hafiçe ılınmasını bekleyin. Ilınan püreyi süzgeçten geçirin.Ben daha pürüzsüz bir kıvamda olması için iki kez süzgeçten geçiriyorum.

Yoğun kıvamdaki bu mercimekli püreyi ister et suyu ile isterseniz süt( süt ile seyreltmeyi Sevgili Aslı’nın sitesinde okumuştum ilk kez denedim sonuç harika oldu) ile istediğiniz kıvama gelinceye kadar seyreltin. Tuzu ve yağını ilave ederek bir taşım kaynatın.

Üzerine tereyağında kızdırılmış acı biber gezdirebilirsiniz yada fırında kızartılmış ekmek parçaları(kruton) ile servis yapabilirsiniz.

  • Mercimek çorbası hazırlarken renginin daha sarı olmasını istiyorsanız patates miktarını arttırabilirsiniz.Havuç ta koymayabilirsiniz.
  • Çorba içine yazın kapya(kırmızı) biberde koyuyorum , hafif pembeleşmiş bir çorbada nefis görünüyor.
  • Annem mercimek çorbasına pişerken, un kavurup koyuyor. Ancak patates olduğu için ben tercih etmiyorum

    Kruton Hazırlanışı:
    Çavdar ekmeğini (isterseniz diğer ekmek çeşitlerini de kullanabilirsiniz) kenarlarındaki sert kısımları çıkararak küçük küp şeklinde kesin. Pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz bir fırın tepsisine hafifçe tereyağı ile yağlanmış ekmek parçalarını koyup, kızarıncaya kadar fırında pişirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder