6 Nisan 2010 Salı

Kürt Köftesi veya Ekşili Köfte

Mevlit için yapılan çeşitlerden biri yine..Çok lezzetliydi ve hemen tüketilen ilk salata türüydü..(Salata niyetine ikram etmiştik..Ekşili ekşili nefisti,tadamamış olsamda..)
DSC04374
Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
yarim cay bardagı irmik
yarim cay Bardağı Un
2 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
yeterince su
tuz, karabiber

Sosu
4 adet domates
4 çorba kaşığı domates salçası
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
DSC04392

DSC04373
Hazırlanışı
Bulguru 2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır.Suyunu çektikten sonra, geniş bir kaba boşaltılır.

Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası,1 adet incecik kıyılmış soğan ve 1 tatlı kaşığı kimyonu eklenip yoğrulmaya başlanır.Ara ara su eklenip yoğrulmaya devam edilir.

Sonra azar azar ve sürekli yoğurarak irmiği ilave edilir.İrmiği iyice yedirdikten sonra unu ve yumurtaları ilave edilir.

Malzemeler özleşene dek tekrar 10-15 dakika yoğurulur.

Bulgurlu harçtan misket iriliğinde yuvarlaklar hazırlanır.

Her bir köftenin üzerine parmak ucu ile iyice bastırılıp bir çukur oluşturulur.

Tüm malzeme bu şekilde hazırlanır.

Malzemeyi pişirecek kadar su, tencereye alınır.1 adet limonun suyu ve yeterince tuz ilave edilir.

Su kaynadıktan sonra, bulgurlu köfteler suya atılır.10 dakika kadar kaynatılır.

Köfteler suyun yüzüne çıktığında, kevgir ile tencereden alınıp suyu süzülür.

Bu arada sos için tavaya, zeytinyağı alınır. Rendelenmiş domatesler ve domates salçası ilave edilir.

Karışım koyulaşmaya başladığında dövülmüş sarımsaklar ve yeterince tuzu ilave edilir.

Sosa Köfteler eklenip, bir taşım kaynatılıp, ocaktan alınır.

Servis tabağına alınıp,üzeri maydanoz ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.

AFİYETLER OLSUN!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder