5 Nisan 2010 Pazartesi

KURU DOMATESLİ, MAŞ FASULYE PİYAZI

DİYETTEYİZ !!!!! 4. HAFTA.

1 saat ılık tuzlu suda beklemiş hali.
ıslatılmamış kuru Maş Fasulyesi

KURU DOMATESLİ MAŞ FAULYESİ PİYAZI

1 çay fincanı maş fasulyesi - dereotu - maydanoz - taze soğan - zeytinyağı - - az limon
BOL NAR EKŞİSİ- zeytin - çarliston biber- bol kimyon- çok az kırmızı biber - minicik tuz -

Maş fasulyelerini, ayıklayıp , yıkayın. Hiç geceden slatmadan 20 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Dağılmasın , şeklini kaybedip içleri dışarı çıkmasın. Pişince süzün iyice kurusun.
tüm yukarıdaki malzemeleri küçük küçük kesip harmanlayın. Sosunu hazırlayıp, karıştırın. En üstüne yumurta ve zeytinleriyle servis ediniz.

4. Diyet Haftamızı ortalarken, baklagillerle devam etmek istedim.
Yıllar Önce ,İş gezilerimizin GAZİANTEP durağında çok hatırlı bir müşterimiz bana bu güneydoğu anadolu yöremize ait ,harika lezzeti olan,keyifle yediğimiz Maş Fasulyelerini hediye etmişti , yanındada kurutulmuş domatesler.
Uzun süre bakıp durmuştum bu şirin kapsül şeklindeki, mercimek görünümlü pakete.
Sonra maş fasulyesinden yapılan çorba, pilav ve piyazı tadınca, harika bir çeşide daha sevdalandığımı hatırlıyorum. Arşivde sırasını bekleyen bu çok şirin fasulye çeşidini,semt pazarlarında, organik ürün satış reyonlarında, kadıköy çarşısında,ve tüm büyük marketlerde bulabilirsiniz.
Maş fasulyesi bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüdür.Şeker hastaları için gerekli olan B vitaminlerini içermektedir.Maş fasulyesinin içeriğinde bol protein ve lif bulunur.Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği de vardır.Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılan, ufak, yeşil bir fasulye türüdür. Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslarda yetişir ve 'cin börülcesi' olarak bilinir.
HEPİNİZE MUTLAK ÖNERİR , AFİYETLER DİLERİM.

*YARIN KURU DOMATESİ ANLATACAĞIM. *

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder