6 Nisan 2010 Salı

Kıymalı Pide

Pidenin kenarları sert olur diye korktum ama oldukça yumuşak oldu, sanırım yaş mayanın etkisi. Değişik iç malzemelerle de yapılabilir; kuşbaşı etli, peynirli, sucuklu-kaşarlı, patatesli, vb. Sucuklu yapılacaksa pidenin boş olarak yarım pişirilip, sonra iç malzeme konularak tekrar pişirilmesi gerekir.

Malzemeler :
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket (42 gr.) yaş maya
aldığı kadar su

İçine;
500gr. kıyma (orta yağlı)
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı

Yapılışı :
Yaşmaya bir su bardağı ılık suda şekerle birlikte eritilir. Tuz ve un eklenir. Gerektiği kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülüp bir kenarda bekletilir. (Mayalanması gerekmiyor, iç harcını hazırlayıncaya kadar bekletilmesi yeterli.)
Soğanlar ve biberler ince ince kıyılır ve kabukları soyularak küp şeklinde doğranan domateslerle birlikte kıymaya eklenir. Domates salçası, biber salçası, tuz , kırmızı pulbiber ve 1 çay bardağı kadar su da eklenip bir süre yoğrulur.
Hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar kopartılır ve unlanmış zeminde, oklava yardımıyla eni 5 parmak, boyu fırın tepsisinin boyunda olacak şekilde açılır. Kıymalı harç üzerine yayılır. Kenarları içe katlanarak pide şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. (Büyük fırın tepsisine yan yana 3 tane pide sığıyor.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülür. Dilimlenerek bol yeşillik ve isteğe göre ayranla servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder