5 Nisan 2010 Pazartesi

Mercimek Köfte




Mercimeğin anayurdu tam olarak bilinmez ama en eski tarım bitkilerinden biridir. Bildiğim kadarıyla en eski mercimek Kral Midas'ın mezarında bulundu. Dünya mercimek üretiminde önemli bir yeri olan Türkiye'de en çok yeşil mercimek tüketilir. Kırmızı ve sarı mercimek daha çok çorbalarda kullanılır.Kuru sebzelerin içinde sindirirmi en kolay olan mercimekte %24 oranında protein bulunduğundan orta direk mutfaklarda çoğu kez etin yerini tutar. Vitamin, kalsiyum, demir, fosfor, kükürt ve çinko yönünden çok zengin olduğu için besin değeri çok yüksektir.
Malzemeler
  1. 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  2. 1 su bardağı ince bulgur
  3. Margarin
  4. 3 adet kurusoğan
  5. 2 yemek kaşığı salça
  6. 1 tatlı kaşığı ketçap
  7. Tuz, kimyon
  8. 1 demet taze soğan

Mercimeğe 3 su bardağı su ilave edip, kısık ateşte yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. (Burhan İfot'a söylemişti; bir fiske tuz atarsan daha güzel pişer mercimekler diye, denedim faydası var. )Ocağı kapatıp, bulguru ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp, demlenmeye bırakın. Kurusoğanları ince ince doğrayıp margarinle kavurun. -Margarin köftenin birbirini tutmasını sağlayacak.- Pembeleşince salça ekleyip tekrar kavurun ve ketçabı da katıp ocaktan alın. Dinlenmiş mercimeğe katıp, tuz, kimyon ile iyice yoğurun. En son olarak da ince ince doğranmış yeşil soğanları ekleyip karıştırın. Mercimeğe köfte şeklini verip, yanında yeşil soğan salatası ve marul yapraklarıyla servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder