5 Nisan 2010 Pazartesi

Peynirli Rulo Poğaça ve Tahinli-Fındıklı Çörek


Hafta sonu yaptığım pastadan arta kalan sütü değerlendirmek için uydurduğum bir tarif, hamurun yarısıyla tahinli çörek yaptım. Pazar kahvaltısı için güzel bir seçenek oldu.

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
100 gr. yumuşak margarin ya da tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
aldığı kadar un
İçine;
1 kase ezilmiş beyaz peynir
isteğe göre 1 tutam maydanoz
Tahinli çörek için;
1 su bardağına yakın çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı toz şeker
4-5 yemek kaşığı tahin
Yapılışı :
Bir kapta su, süt, tozşeker ve maya karıştırılır. Tuz, tereyağı ve aldığı kadar un eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur; 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça kopartılır; merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Üzerine peynir serpilerek rulo şeklinde sarılır ve 2 parmak genişliğinde dilimlenir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dik olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, haşhaş tohumu, vb. serpilir.
Kalan hamur da aynı şekilde açılır, üzerine tahin-toz şeker-fındık karışımı sürülüp, rulo yapılır ve üçgen şekilde kesilir, tepsiye yerleştirilir. Yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder