6 Nisan 2010 Salı

PORTAKALLI - BARBEKÜ SOSLU -BAHARATLI TAVUK





PORTAKALLI BARBEKÜ SOSLU BAHARATLI TAVUK

1 kg fleto piliç kalça (orjinali bütün tavuktu o yılarda)
1 iri soğan (jülyen kesilmiş - piyazlık )
1 çk tereyağ
1 sb portakal suyu(orjinali limon ve portakal kabuğu idi)
1 yk portakal reçeli

biraz portakal kabuğu rendesi
1.5 yk dolusu un
1 iri sarımsak rendesi
çok az muskat ( küçük hind.cevizi )
taze karabiber - tuz - kimyon - karanfil - kuru izmir üzümü
1.5 sb sıcak su
( ben herşeyi göz kararı koyarım yıllardır - bu ölçüler genellememdir !!!


( İlk kez yapacaksınız, yarım ölçüyle denemek için tadımlık yapabilirsiniz )
şekerli yemeklere yatkın değilseniz ,portakal reçeli koymayınız. üzüm kafidir

YAPILIŞI

- Yağları eritelim , içine unu koyup kavuralım, soğan ve sarımsakları atıp kısık ateşte hiç bırakmadan çevirelim ( yanmasın ! )
- tavuklarıda ekleyip 4-5 dakika soteleyelim
- taze çekilmiş karabiber ve tüm baharatları az miktarda ekleyip, 1 yk barbekü sosu ekleyelim ve portakal suyunuda ilave edelim.( tüm tad burada yatıyor!!! )
- hepsini yavaşça karıştırıp ,sıcak suyunu ilave edip pişirmeye bırakalım.
- Biraz sulu görünecektir-
- pişince altını kapatın. hemen portkal kabuğunu az rendeleyip serpin.
- Durdukça mükemmel bir renk- lezzet ve yoğunluğa geçecektir.

Bu yemek gençlik yıllarımda Hollanda'da yaşayan akrabalarımdan bize intikal etmiştir. Rahmetli babam hollanda'ya gittiğinde yengemin yaptığı ,çok sevdiği yeni yıl yemeğinin tarifini getirmiş, yengemizi ise bize her gelişinde mutfağa sokup yaptırmıştır :)
bizdede valide sultandan bana geçen bir tarif olmştur. Adıda damat yemeği olarak kaldı ailede :)
Burada şuna dikkat etmeliyiz. SOS çok önemli bir kavramdır yemekte. İçine kattığımız eklediğimiz herşeyin BÜYÜK ÖNEMİ VARDIR.
Ben bu yemeğe ,zaman içinde ,valide sultanımdan farklı lezzetleri eklemiştim. Valide sultan karanfil tanesi , tarçın, üzüm koyarak Türkleştirmiş ( şarabı ve biberiyeyi koymadı ki, orjinalinde vardı )
Bende bunlara ilave portakal reçeli - karanfil tozu - barbekü sos - az kekik -portakal kabuğu rendesi ve ülkemizde bulunmayan hint baharatları ve muskat ekleyerek binbir lezzetler yarattım. (bazılarıda ailemizdeki yabancı gelinlerimizin önerisiydi)
Daha sonra bu lezzetleride paylaşacağız. Önümüz malum bayram ve yılbaşı. Bu tür yemekler soframızdan eksik olmaz ÖZEL GÜNLERDE. Tatlı- tuzlu lezzetleri severiz. Farklı lezzetler arayanlar, özellikle tatlı-tuzlu sevenler için BİREBİRDİR.

Sanırım yakında ,portakalın tam zamanıyken , pek çok sitede benim ve valide sultanımıza ait yemekleri keyifle göreceğiz.
Yani
İNSANIN ELİ- DİLİ -GÖZÜ
EN BULUNMAZ BAHARATI ,TADI- TUZUDUR DERİM BEN HEP.

Hepinize ağız dolusu lezzetli, bereketli sofralar diliyorum.. SEVGİLER ARKADAŞLAR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder