7 Nisan 2010 Çarşamba

PORTAKALLI CHEESECAKE

portakallı cheesecake 001
Portakalın mevsimi geçmeden, portakallı bir sürü tarif denemek ve burada paylaşmak istiyordum ama ne yazık ki olmadı.Dün akşam dolapta son kullanma tarihleri yaklaşan malzemeleri bir araya toplayınca olsa olsa cheesecake olur bunlardan diye düşünüp, meyve çanağında da iki adet portakal kaldığını görünce hadi portakallı bir cheesecake yapayım bari dedim. Ama elimin altında portakallı cheesecake tarifi yoktu, araştırmaya da pek vaktim yoktu. Zira "Hatırla Sevgili" başlamak üzereydi ve ben bu dizinin bir saniyesini bile kaçırmak istemiyorum.( Yakın geçmişimiz, bizim kuşağımızda da dahil pek bilinmiyor ve bu dizi yakın tarihimizle ilgilenmemiz ve ders almamız konusunda bence bir ufuk açtı.)
Neyse konumuza gelelim:)
Elimde tarif yoktu ama bende hızlıca bir portakallı cheesecake yapma isteği son haddindeydi ve kafamda oluşturduğum ölçülerle aşağıda vereceğim tarif ortaya çıktı. İsmi portakallı ama çikolata ile aramdaki vazgeçilmez bağ sebebi ile portakallı ve çikolatalı olarak da isimlendirebiliriz.İşte tarifimiz;
Malzemeler;
Taban için;
*1,5 paket eti burçak bisküvi,
*60 gr eritilmiş tereyağı,
*2 çorba kaşığı süt.
Üstü için;
*400 gr light labne peynir ( iki küçük kutu veya büyük tek kutu)
*1,5 su bardağı toz şeker ( bana biraz şekerli geldi, 1 su bardağı da olabilir)
*1 kutu sıvı krema
*1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu,
*4 çorba kaşığı portakal suyu,
*1 paket vanilya,
*3 tepeleme çorba kaşığı un,
*2 tepeleme çorba kaşığı hindistan cevizi,
*3 adet yumurta ( benimkiler ufaktı, iri yumurtalarda 2 adet)
*1 su bardağı kadar parça çikolata.( Evdeki kuvertürlerinizden iri parçalar olarak doğrayabilrisiniz)
Hazırlanışı;
1.24 cm çapındaki kelepçeli kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayın.Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
2.Bisküvileri rondodan geçridikten sonra, eritilmiş tereyağı ve süt ile iyice karıştırıp, kalıba yayın ve kaşığın tersi ile bastırarak düzleştirin.Üst malzemeyi hazırlayıncaya kadar buzdolabına kaldırın.
3.labne peynirleri şeker ve portakal kabuğu ilavesi ile iyice karışıp, krema gibi oluncaya kadar çırpın.
4.Sırası ile krema, portakal suyu, vanilya ve unu ekleyerek çırpın.
5.Hindistan cevizini de ekledikten sonra yumurtaları teker teker ve herbirini ( mikserin ucundaki çırpıcılar ile ama mikseri çalıştırmadan, hızlı hızlı elinizle çevirerek)iyice karıştıktan sonra, diğerini ekleyerek çırpın.
6.Bu karışımı dolaptan çıkaracağınız alt tabanın üstüne dökün.Üstüne parça çikolataları sık sık ancak bastırmadan yüzeysel olarak serpin.
7.Kalıbınızın altını aleminyum folyo ile su geçrimeyecek bir şekilde sardıktan sonra, çok az su doldurulmuş mini bir tepsinin içine, kalıbınızı yerleştirin ve sıcak fırına verin.
8.Yaklaşık olarak 1 saate yakın pişirin.(Orta kısmı sallanıyor olabilir, telaşlanmayın, pişmiş demektir)
9.Fırının kapağını hafif aralayarak( Ben bu işi araya kürdan sıkıştırarak yapıyorum) ve cheesecakei fırından çıkarmadan soğutun. İyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın ve mümkünse bir gece bekletin. Afiyet olsun.
Not: Servis yaparken portakal dilimleri yada erimiş çikolata ile süsleyebilirsiniz.


portakallı cheesecake 017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder