7 Nisan 2010 Çarşamba

Sebzeli Bohça Börek (P.D.Ç.S.E. 37)

Malzemeler
2 adet böreklik yufka
İç malzemesi;
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet kuru soğan
300 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
1 çay bardağı bezelye
2 közlenmiş kırmızı biber
1 çay bardağı krema
tuz, karabiber

Sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı süt

Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Börekleri bağlamak için;
Yeşil soğan sapları

Yapılışı :
Havuç kabukları kazınıp küp şeklinde doğranır ve bezelye ile birlikte haşlanır.Bir Tencereye sıvıyağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da eklenerek mantar suyunu çekinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve haşlanmış bezelye-havuç tencereye eklenir. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp 5 dakika kadar pişirilir. Krema eklenip 2 dakika sonra ocak kapatılır ve sebzeli harç soğumaya bırakılır. Bu arada börekleri bağlamak için yeşil soğan dalları hazırlanır. Soğan dalları kaynar suya atılır ve sonra diriliğini kaybetmemesi için soğuk suya tutulur.
Küçük bir tavada tereyağı eritilir ve ılık hale gelince yumurta ve süt eklenip iyice çırpılır. Birinci yufka temiz bir zemine serilir. Tereyağlı sostan fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. İkinci yufka birinci yufkanın üzerine serilir. Yemek tabağı yardımıyla yufkalardan yuvarlak parçalar kesilir. (Ben 8 tane kestim. Yufkanın ve tabağın büyüklüğüne göre sayı değişebilir.) Hazırlanan yuvarlak parçaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarda paylaştırılır. Yufkalar kenarlarından toplanıp ortada büzülerek bohça şekli verilir ve yeşil soğan dallarıyla dikkatlice bağlanır. Yumurta sarısı sıvıyağ ile çırpılıp böreklerin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder