6 Nisan 2010 Salı

Vaktinden Önce: Kütük Pasta



Kuplardan sonra, mayhoş meyveli pasta yapayım niyetiyle mutfağa girdim dün akşam. Bu ayki etkinlik konusu aklımı çeldi önce, sonra buzdolabının bir köşesinde gördüğüm muzlar. Rulo pasta yapayım evet evet. Elimde bembeyaz krema, kütük olsun; hem bembeyaz, hem kütük olunca yılbaşına yaraşır bir pasta çıkıverdi ortaya. Pasta konusunda bende umut var sanırım, usta işi olmasa da ailemi mutlu edecek bir tat var önümde. Tarif gelecek gün içinde.


Tarif gecikti, affola! Bir koşturmacadır gidiyor. Alelacele yazılar yollamayı sevmiyorum. Sırf arayı açmamak adına tarif koyduğumda sırım sırım sırıtıyor. Bu da öyle olacak. Pasta konusunda acemi olunca, eli yüzü düzgün bir iş çıkarmış olmanın heyecanı ile koştum bilgisayar başına. Öğlen yemeği telaşesi beni beklerken, tarifimi vereyim.


Pandispanya İçin:

4 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
4 yemek kaşığı ılık su
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu

Krema İçin:

2 poşet toz krem şanti
2 su bardağı soğuk süt
200ml. krema

Arasına koymak için: muz
Süslemek için: bitter çikolata


Kek pişireceğimiz zaman bütün malzemelerin oda ısısında olması gerektiğini söylememe sanırım gerek yok. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın. Akları bir fiske tuzla kar yapın. Başka bir çırpma kabında yumurta sarılarını toz şeker ve ılık su ile çırpın. Sıvıyağı ve unu ekleyip karıştırın. Yumurta aklarını ekleyip, dikkatlice akları söndürmemeye çalışarak karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye boşaltıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Kek pişerken kremayı hazırlayın. Krem şantiyi sütle çırpın, kremayı da ekleyip tekrar çırpın. Kıvamını bulması için buzdolabına kaldırın.

Keki çıkardığınızda üzerine başka bir yağlı kağıt serip, nemli bir bez örtün. Birkaç dakika bekleyin, ters çevirdiğiniz kekin altındaki yağlı kağıdı dikkatlice sıyırarak çıkarın. Diğer yağlı kağıdı kullanarak rulo yapın ve yine beze sarılı olarak bekletin. Sıcaklığı geçince açıp, kremayı kekin her yerine sürün. Muzları üç dört santim aralıklarla dilimleyerek rulonun kenarına dizin. Yeniden sıkıca rulo yapıp, üzerini de krema ile sıvayın.

Süslemek için, sıkma duyundan tırtıllı olanı kullandım, uzun, kesintisiz şeritler halinde sıktım kremayı. Çikolata yongaları, bitter çikolata bıçakla sıyrılarak yapılır. Yapraklar ise, yıkayıp kuruladığım yapraklara, erittiğim bitterleri fırça ile sürdüm. İyice sertleştikten sonra yaprağı kolayca sıyırabilirsiniz. Çikolatayı biraz fazla kaçırıp, pastayı gizlemişim biraz ama; daha güzel işler ortaya çıkaracağıma eminim.

Bu ölçülerle gördüğünüz boyutlarda iki pasta çıktı, ertesi gün akşama bitti.

Tarifi bu ayki Pasta Süsleme Teknikleri Etkinliği için sevgili Düş Bahçesi'ne gönderiyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder