7 Nisan 2010 Çarşamba

Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı

Pilav hazırlarken bazen sebze, bazen safran, bazen yeşillik ilavesi ile renklendiriyorum, evde de böyle seviliyor. Bu kez biraz değişiklik olsun diye çorbada çok sık kullandığım yıldız şehriyeyi pilavıma koydum. Siz dilediğiniz, sevdiğiniz şehriyeyi kullanabilirsiniz...


Gereken Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 çay bardağı yıldız şehriye (arpa veya tel şehriyede olabilir)
  • 1 su bardağı su veya et suyu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz ( bulyon kullanırsanız tuzu azaltmanız gerekebilir)

Yapılışı:

  • Pilavlık pirinci derin bir kaba koyun.
  • Pirincin üzerine 1 kaşık tuz döküp iki parmak geçecek kadar ılık su ile önceden ıslatın. 3- 4 saat önceden olursa çok daha iyi olur.
  • Bir tencereye yıldız şehriyeyi ilave edip hafifçe yanmadan rengi dönünceye kadar karıştırarak pişirin.
  • Su veya et suyunu şehriyelerin üzerine yavaşça ilave ederek kaynamaya bırakın.
  • Ilık suda beklettiğiniz pirincin üzerindeki suyu dökerek pirinci iyice yıkayın.
  • Pilav tenceresinde su kaynamaya başlayınca yıkadığınız pirinçleri ilave ederek bir kez tüm malzemeleri kaşık yardımı ile karıştırın. Bundan sonra pilavı karıştırmayın.
  • Tencerenin kapağını kapatın, kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın.
  • Pilav suyunu çekip, pirinçler pişince ocağı kapatın.
  • 1 kaşık tereyağını küçük parçalara keserek pilavın üzerine koyun.
  • Tencere kapağının altına bir kağıt havlu koyarak dinlendirin.


  • Pirinci kavurmadan, önceden ılık suda bekleterek pilav hazırlayacaksanız ölçünüz 1 bardak pirince 1 bardak su olmalı .
  • Pirinci kaynayan suyun içine döktükten sonra bir kez karıştırıp bırakın. Aksi halde pilav lapa olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder