1 Nisan 2010 Perşembe

Zennik Böreği

Zennik böreği bizim yöresel bir lezzetimiz. Aslında pırasalı börekte diyebiliriz. Kışın bizim evde en çok yapılan börektir. Bu fotoğrafı gün menüsü için hazırladığım zaman çekmiştim. Fotoğrafını beğenmedim için uzun bir süredir arşivde bekliyordu:)
malzemeler:
  • 5 bardak un
  • 20 gr. yaş maya
  • tuz
  • aldığı kadar ılık su
  • içi için:
  • 1 kg. pırasa
  • 1 adet soğan
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un veya mısır unu
  • pul biber, karabiber, tuz

yapılışı: Un, maya, tuz ve ılık su ile hamuru tutun. 20 dakika dinlendirin. Pırasaları bütün olarak yıkayın. ikiye bölüp, halka halka doğrayın.(yarım ay şeklinde olacak.) Bir tencereye sıvıyağ, yemeklik doğradığınız soğanı, pırasayı, tuzu koyun ve 5 dakika kavurun. Ateşten alın, ılınınca sütü, yumurtayı, unu ve baharatlarını koyun ve karıştırın. 8 parçaya bölün. Tabak büyüklüğünden biraz büyük açın. 6 parçanın aralarına sıvıyağ sürüp, üst üste koyun. Elinizle yuvarlak tepsinizin dışında çıkacak şeklide açıp, yağlanmış tepsiye koyun. Hazırladığınız harçın tamamını koyun. Kalan 2 parçayı tabak büyüklüğünde açın, arasına yağ sürüp üst üste koyup elinizle tepsi büyüklüğünde açın. Harçın üzerine koyun. Tepsinin dışına taşan 6 bezenin parçaların bükerek yanlarını kapatın. Üzerine sıvıyağ sürüp, bir kaç yerinden bıçakla delin. 200 derece fırında 40 dakika pişirin.

afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder